15 oktober 2021 
2 min. leestijd

6 tips voor pizza- en wijncombi’s

Welke bijpassende wijn drink je bij pizza? Die hamvraag, blijkt nog niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Docent en vinoloog Edo Kruidering van Wijntraining-online en WTOL-Academy, geeft 6 tips voor het samenstellen van de juiste pizza- en wijncombi’s. “Tomaat is vijand nummer 1 van wijn.”

Pizza en wijn. Het is een complexe uitdaging. Dat heeft alles te maken met de samenstelling van de pizza. Naast het deeg, de pizzabodem en de manier waarop deze gebakken is, bepaalt de topping welke smaakeigenschappen een pizza heeft, merkt Edo Kruidering op.

Als docent en vinoloog, verbonden aan Wijntraining-online en WTOL-Academy, traint Kruidering medewerkers en ondernemers in de horeca. Beide opleidingsinstituten werken nauw samen met Pizza Prof-partner SVO Vakopleiding Food. Dus aan wie kunnen we beter tips vragen voor pizza- en wijncombi’s die in de smaak vallen bij gasten van pizzeria’s dan aan deze opleider?

1. Wees bewust

Het klinkt misschien simpel maar de eerste tip die de vinoloog heeft, is om als pizzabakker bewust te zijn van de ingrediënten die je aan je pizza toevoegt. Als je weet welke smaakeigenschappen deze hebben, kun je voorkomen dat je wijn schenkt die tot een onaangename verrassing bij je gast leidt.

6 tips voor pizza- en wijncombi’s

2. Tomaat is een ‘killer’

Zo ligt er op de meeste pizza’s tomatensaus. “Dat is een enorme sloper voor wijn. Tomaat is vanwege haar zuren en aanwezige suikers, vijand nummer 1 van wijn.” Wie op safe wil gaan, kiest daarom geen zure wijn uit de Italiaanse Alpen of een pinot grigio, tipt Kruidering. Hij denkt meer aan een witte verdicchio uit de Abruzzen of een rode montepulcianno uit de Marken. “Deze hebben een subtiele smaak, zijn fruitig, beiden geven een plezierig mondgevoel."

3. Doorbreek het filmend effect van kaas

En dan de kaas. Welke leg je erop? Is dat een mozzarella, Parmezaanse kaas of gebruik je Goudse kaas? Kaas zorgt voor een filmend effect in je mond, zeker als deze gesmolten is. Dat maakt de combinatie met wijn lastig. “Bij een jonge en nog niet gerijpte kaas zoals een mozzarella, kun je een witte wijn schenken. De zuurgraad hiervan doorbreekt het filmende effect.”

Maar bij de meer belegen en gerijpte kazen is rode wijn een betere keuze. Maar pas op bij tanninerijke, rode wijnen. Daarvan kan de smaak in combinatie met kaas bitter worden. “Je krijgt een kauwgombaleffect”. Daarom meteen de volgende tip: proef vooraf de wijn-pizzacombinaties.

4. Rood bij truffel

Pizzabakkers zijn dol op ingrediënten met een uitgesproken smaak zoals truffel. Of het nu om een verse variant of een verwerkte gaat (denk aan olie of tapenade), je hebt hier een karaktervolle wijn nodig als partner. “Een pinot noir of een wijn in barolo-stijl van de nebbiolo druif ”, tipt Kruidering.

5. Geen rood bij ham

Nog zo’n veelgebruikt ingrediënt voor de pizza is Parmaham of andere vleeswaren van het varken. “Varkensvlees met rode wijn is een lastige combinatie. Witte wijn past hier beter bij.”

6. Serveer rode wijn koel

Tot slot nog een algemene tip. Omdat het in een pizzeria vaak wat warmer is door de aanwezige oven, adviseert Kruidering dat 10 graden Celsius de ideale temperatuur is voor witte wijn (in het glas). Bij rode wijn is koelen aan te raden: in het glas is 16 tot 18 graden Celsius een ideale drinktemperatuur.

6 tips voor pizza- en wijncombi’s

Meer weten?

Kom je er niet uit en wil je meer weten over de juiste wijncombinatie voor bij jouw pizza? Overweeg dan eens een van de online trainingen te volgen. Kijk op de site van Winetraining-online of neem contact op.

Foto's: WTOL.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs