28 juni 2021 
2 min. leestijd

Alessandro Coppari durft tegen de stroom in te gaan

Hij durft tegen de stroom van de huidige trends in te gaan: de Italiaan Alessandro Coppari. Al 21 jaar is deze gepassioneerde pizzaoilo en eigenaar van Mezzometro-pizzeria's in Senigallia en Jesi actief. Zijn specialiteit is al 17 jaar ‘mezzometro’: lang gerezen deeg, met een hoge hydratatie. “Mijn uniekheid is om mezelf te zijn: iets te creëren dat ik van binnen voel.”

Wie ben jij?

“Ik ben Alessandro Coppari, eigenaar van Mezzometro-pizzeria's in Senigallia en Jesi, gelegen in de regio Marche.”

Hoe is je passie voor pizza ontstaan? 

“Ik ben al 21 jaar pizzaiolo. Ik beoefende destijds een heel ander beroep, maar ik voelde me enorm aangetrokken tot dit vak. Toen ik 24 jaar oud was, heb ik mijn baan opgezegd om aan deze opwindende carrière als pizzaoilo te beginnen.”

Waar gaat jouw pizzahart sneller van kloppen? 

“Mijn baan als pizzabakker is geweldig vanwege de dynamiek. Ik heb een passie voor het onderzoeken, experimenteren en de cultuur van culinaire tradities van pizza.” 

Alessandro Coppari durft tegen de stroom in te gaan

Hoe onderscheid je je?

“Mijn uniekheid is om mezelf te zijn: iets te creëren dat ik van binnen voel. Ik durf tegen de stroom in te gaan zonder tijdelijke trends te volgen. Dit is ongetwijfeld wat mij onderscheidt.”

Wat is jouw signaturepizza? 

“Onze specialiteit is al 17 jaar ‘mezzometro’: lang gerezen deeg, met een hoge hydratatie. Naast de klassieke toppings, is de inspiratiebron voor onze toppings het versterken van de smaken. Zowel in harmonie als in contrast met de smaak, of zelfs het aanraken van elke nuance. Bijvoorbeeld in onze ‘Capra Canta’ (vrij vertaald: De zingende geit, red) met geitenkaas, bleekselderij, tomatenjam en Salina’s kappertjes. 

Van pizzaprofessional tot pizzaprofessional: heb jij een ultieme tip voor je collega's?

“Ik geloof niet dat er een geheim ingrediënt is; ieder van ons moet zijn eigen pad volgen met zijn eigen doel. Maar ik wil slechts een klein advies geven: doe geen concessies aan de kwaliteit en houd in gedachten dat inspiratie en bewustwording vaak zelfs uit het lezen van een boek kunnen komen.”

Wat is je wens voor de toekomst?

“Optimaliseren en verbeteren van de werkprocessen van het bedrijf.”

Welke energie- en werkbesparende apparatuur verwacht je te zien in de pizzaiolo keuken van de toekomst? 

“Ik verwacht de komst van apparatuur, controletools en software die onze werkroutine kunnen organiseren, vereenvoudigen en versnellen.”

Alessandro Coppari durft tegen de stroom in te gaan

Welke tool zou je als pizzaiolo voor geen goud willen missen? 

“Voor een goede pizza is een perfect gezuurd deeg niet genoeg; je moet ook rekening houden met de hitte. Dat is een essentieel ingrediënt om de productiecyclus te voltooien. Dit is de reden waarom ik niet zonder de serie S van Moretti Forni kan: een efficiënte oven met specifieke functies voor tijdmanagement en over het algemeen met uitstekende resultaten.”

Voor wie zou jij een bijzondere pizza willen maken?

“Mijn vrouw omdat ze me in de afgelopen 20 jaar altijd heeft gesteund en het met me heeft ‘volgehouden’. Ik zou als dank een pizza voor haar maken met ‘cheese for peace’ van Fontegranne, gepocheerde kwarteleitjes, aromatische kruiden en bloemsalade met cherrytomaatjes.”

Foto’s: Alessandro Coppari van Mezzometro-pizzeria's.

Praat mee!

Wie zijn de leden van PizzaProfs?  In bovenstaande rubriek maak je kennis met de professionele pizzabakkers uit onze community.

Ben jij lid van PizzaProfs en wil je ook een keer mee praten? Mail dan naar : community@pizzaprofs.nl.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs