04 oktober 2022 
2 min. leestijd

‘De pizzaiolo is onvervangbaar’

Hoe gebruik je tomatenproducten op je pizza? Daar weet de Italiaanse tomatenspecialist Carlo Casoni van Pizza Prof-partner Mutti alles van. Op 24 oktober komt hij tijdens het Pizza Inspiratie Event 2022 Nederlandse pizza profs inspireren. Zijn filosofie? Je moet pizza maken met de beste ingrediënten.

Carlo Casoni (1969) is corporate chef bij tomatenspecialist Mutti. Daarvoor werkte hij met verschillende Italiaanse en buitenlandse sterrenchefs. Ook was hij stafchef bij het Italiaanse Ferrari Formule 1-team en bij het Japanse Honda-team. In 2010 maakte hij de overstap naar het merk Mutti dat bekend staat als de ‘Ferrari onder de tomatensauzen’.

Hoe zou je jezelf noemen: pizzaiolo of pizzachef?

“Ik ben een kok die ook pizza maakt. In totaal werk ik al 37 jaar in de keuken en daarvan ben ik zo’n twaalf jaar actief als corporate chef voor de Italiaanse tomatenspecialist Mutti.

Hoe is je passie voor pizza ontstaan?

“Pizza is het bekendste Italiaanse gerecht ter wereld. Zo’n tien jaar geleden heb ik drie pizzeria-cursussen gedaan. Ik wilde alles leren over pizza om vanuit mijn functie bij Mutti naast chef-koks ook pizzamakers te kunnen adviseren.”

Wat leer je pizzachefs?

“Dat je met de kwaliteit van de Mutti-producten het verschil maakt. Ik leer hoe ze onze producten het beste kunnen gebruiken.”

Leg eens uit?

“Pizza is een eenvoudig gerecht. Neem bijvoorbeeld een pizza margherita: deze is van bloem, water, gist, tomaat, mozzarella en basilicum. Je moet je pizza daarom maken met de beste ingrediënten. De inkoopsprijs van een pizza die je met hoogwaardige ingrediënten bereidt, ligt rond de 1,5 euro. In Italië verkopen ze deze voor een prijs die tussen de 7 en 10 euro ligt. Dat is een uitstekende marge. Dus waarom zou je je klant verliezen door een pizza met slechte ingrediënten te bereiden en zo 25 cent per pizza te besparen?

‘De pizzaiolo is onvervangbaar’

Wat is je wens voor de toekomst?

“Mijn project voor de toekomst is om mensen over de hele wereld te overtuigen om beter te eten en te leven. Laten we vooral geen voedsel verspillen.”

Welke energie- en werkbesparende apparatuur verwacht je te zien in de pizzakeuken van de toekomst?

“De technologie maakt grote stappen. Ovens, scheppen, mixers en werktafels zullen veranderen, maar de pizzaiolo is onvervangbaar; voorlopig kan geen enkele robot het werk van een pizzaiolo of een chef-kok doen. Ik hoop dat we ovens gaan uitvinden waarmee we met heel weinig energie kunnen koken.”

Welk apparaten zou je voor geen goud willen missen?

“De weegschaal, de spatel en het pizzasnijwiel.”

Tot slot, voor wie zou jij wel eens een bijzondere pizza willen maken?

“Ik wil graag voor alle pizzaliefhebbers een pizza maken met mijn favoriete ingrediënt: buffelmozzarella.”

Pizza Inspiratie Event

Ben je benieuwd wat tomatenspecialist Carlo Casoni van Pizza Prof-partner Mutti op 24 oktober gaat laten zien en proeven tijdens zijn inspiratiesessie? Kom dan naar het Pizza Inspiratie Event in Houten. Meld je hier aan. 

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs