23 februari 2022 
4 min. leestijd

De Pizzamobiel maakt on-Italiaanse pizza’s

Zoek naar de mogelijkheden en kijk niet naar beperkingen. Dat is het motto van Jaime Weststrate, eigenaar van De Pizzamobiel en ‘Bakboot buiten verwachting’ in Tilburg. Doordat hij out of the box denkt, maakt hij met De Pizzamobiel pizza’s die on-Italiaans en net een tikkeltje anders zijn. “In één pizza verwerk ik drie ‘eilandjes’ van smaken en structuren.”

Je wilde eigenlijk chef-kok worden?

“Ja, en gitarist. Op mijn zestiende kreeg ik een brommerongeluk. Ik ben een arm kwijt geraakt en heb me toen laten omscholen. Ik koos voor de technische kant en heb in verschillende sectoren gewerkt en zo een hele brede kennis gekregen. Omdat ik mijn eigen tijd wilde indelen, werd ik zelfstandig ondernemer en ging als grafisch ontwerper en bouwer van websites aan de slag.”

Hoe ben je in de pizzawereld verzeild geraakt?

“Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Toen ik op een dag een pizza bestelde met champignons, was ik zo teleurgesteld over het deeg, de topping en de kwaliteit dat ik dacht: ‘Wat is dit nu?’ Zodoende ben ik zelf aan de slag gegaan met pizza’s. Misschien speelt ook mee dat mijn vrouw half-Italiaans is en mijn schoonvader Siciliaans.”

De Pizzamobiel maakt on-Italiaanse pizza’s

Hoe heb je het aangepakt?

“Ik heb het internet afgezocht naar recepten en ben deeg gaan maken. Ik ging door met experimenteren tot ik een kwalitatief goede pizza maakte, die smaakvol en krokant is. Toen zag ik een aanhangwagen met een pizza-oven voorbij komen en zo kwam ik op het idee voor De Pizzamobiel. Toen De Pizzamobiel begon te groeien, schoolde ik me om tot pizzaiolo. Koken is mijn passie en pizza maken is een middel waarmee ik mensen kan samenbrengen en met elkaar kan verbinden.”

Dat klinkt als een missie?

“Als je pizza maakt, moet je de ambitie hebben om het lekkerste deeg te bereiden en de mooiste toppings te gebruiken. Ik ben geen Italiaanse pizzabakker. Mijn uitgangspunt is dat ik out of the box denk en mensen wil verwonderen.”

Hoe bereik je dat?

“Ik bepaal zelf mijn regels. Voor mijn meel gebruik ik een blend. Daardoor is mijn pizzadeeg een mix van de luchtigheid van de Napolitaanse pizza met een krokante en dunne bodem van de Romeinse. Het deeg heeft een hoge hydratatie en rijpt minimaal 48 uur.”

Hoe zijn jouw toppings?

“De afgelopen zomers verkocht ik elke week 2 nieuwe specials. Soms vegan, bijna altijd vegetarisch. Ik gebruik alleen op verzoek vlees omdat ik de intentie heb om vlees uiteindelijk van mijn menu af te halen. Het voordeel van het werken zonder vlees en vis is dat je minder kans op kruisbesmetting hebt.”

Wat is jouw signaturepizza?

“De Pizzamobiel-pizza met mozzarella, Provolone, milde blauwe schimmelkaas, rozemarijn, honing, walnoot, blauwe bessen en balsamico-crème. Daarin komt mijn filosofie samen. In één pizza verwerk ik verschillende soorten ‘eilandjes’ aan smaken en structuren waardoor mensen denken dat ze wel drie verschillende pizza’s eten.”

Hoe reageren je klanten?

“Ze zeggen vaak: wow, dit had ik niet verwacht. En dat is precies wat ik wil bereiken: ik wil een lach op hun gezicht zien.”

Je bent nu twee jaar bezig?

“Die tijd heb ik gebruikt om te pionieren. Ik heb een aanhanger met daarop een houtgestookte pizza-oven gekocht en daarna heb ik een bestelbus aangeschaft en omgebouwd. Met deze foodtruck heb ik op festivals gestaan en op plaatsen met een ventvergunning. Daarnaast verkoop ik met ‘Bakboot Buiten verwachting’ pizza’s op het water in de Biesbosch.”

De Pizzamobiel maakt on-Italiaanse pizza’s

Je bent midden in de pandemie gaan ondernemen?

“Ik heb er weinig last van gehad. Mijn verkoop was buiten en mobiel. Ik heb geen restaurant. En ik onderneem niet omdat ik er veel geld mee wil verdienen. Ik wil gelukkig zijn en doen wat ik leuk vind. Als ik twee maanden niet kan werken, dan heb ik daar geen stress van. Zo sta ik in het leven.”

Hoe komt dat?

“Misschien heeft te maken met mijn eerste levensjaren. Ik ben in Colombia geboren en heb zes jaar op straat geleefd. Dat heeft mijn karakter gevormd. Ik kijk naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen.”

Je bakt pizza’s met één hand?

“Ja. Dat heb ik altijd gedaan. Ik zou niet weten hoe het met twee handen zou moeten. Ik sta er gewoon niet bij stil. Veel mensen merken het niet en zien het ook niet. Of het valt ze later pas op. Bij het maken van het deeg gebruik ik sinds een jaar een deegmachine want 20 kilo met een hand kneden, is niet te doen.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Ik ben bezig met een pand in Tilburg. Daarvoor ga ik een crowdfunding-actie starten. In die locatie komt een productiekeuken en ga ik de prebake pizza’s voor op de boot maken en pizza’s bereiden voor het afhalen en bezorgen. Daar is veel vraag naar bij de klanten die ik inmiddels heb.”

De Pizzamobiel maakt on-Italiaanse pizza’s

Je bent lid van Pizza Profs?

“Ik ben nieuwsgierig naar wat er in de markt speelt. De praktische tips kan ik gebruiken. Ik vind het daarnaast leuk om vakgenoten te volgen die net als ik vanuit hun passie werken of met een bijzondere ondernemersvisie.”

Voor wie zou je graag een keer een speciale pizza willen maken?

“Ik denk niet aan een specifiek iemand maar het doet me denken aan een ervaring die ik vorig jaar op een festival had. Een Italiaanse bestelde een pizza bij mij en omdat mijn signaturepizza erg on-Italiaans is, had ik toch even knikkende knieën. Ze keek heel sceptisch maar kwam later terug met een grote smile op haar gezicht. Ze vertelde dat ze eerst had gescholden en geroepen: ‘Wat is dit?’ maar toen ze het proefde, was ze om. Kijk, daar doe ik het voor: iets maken dat mensen niet verwachten.”

Foto's: De Pizzamobiel en Steyn Wallroth.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs