Deze salumi past perfect op jouw pizza of bij de borrel
Salumi past perfect op jouw pizza maar is ook een goede match voor bij de borrel. Welk gerookt en gedroogd vlees uit Italië je daarvoor gebruikt, vertelt Van der Zee Slagerij, de huisslager van Pizza Profs-partner HANOS. Ontdek welke hammen, salami’s en spek er zijn en wat hun smaakeigenschappen zijn.
Heerlijk bij de borrel, als antipasti of op de pizza: salumi. Dit zijn gezouten vleesproducten. Meestal zijn ze van varkensvlees gemaakt maar ook bresaola van rundvlees en gekookte producten zoals mortadella en prosciutto cotto horen bij de salumi.
Dit woord stamt af van het Italiaanse salume dat ‘gezouten vlees’ betekent. Het woord is afgeleid van het Latijnse sal, dat zout betekent.
Salame spianata Romana
Romeinse salami verrijkt met peperen andere kruiden, met een licht zoete smaaknuance.
Pancetta tesa dolce
Licht gerookt plat buikspek verrijkt met klassieke specerijen en vervolgens lucht gedroogd.
Saltufo
Kogels van salami met truffel in een korst van Parmigiano Reggiano.
Bresaola
Aan de lucht gedroogd, gezouten rundvlees met een donkerrode kleur. Mager en delicaat van smaak.
Coppa Nostrana
Napolitaanse specialiteit, bereid uit de nek en schouder van varkens, gemarineerd met wijn en verschillende kruiden. Delicaat van smaak.
Speck
Rauwe ham uit Alto Adige met een zeer kenmerkende smaak dankzij een speciale kruidenmelange, het roken en drogen.
Prosciutto di San Daniele
Magere, gedroogde ham met een lichtrode kleur en een klein beetje wit vet. De ham is zacht, heeft een delicate zoete smaak en smelt in de mond.
Salame Milano
Deze salami is middelgrof van structuur en wordt uitsluitend met zout, peper en knoflook bereid. Vervolgens droogt de worst 3 tot 6 maanden.
Lardo Nostrano
Italiaans spekvet, gemaakt van het rugvet van varkens. Lardo wordt ingewreven met kruiden en is zo zacht dat het smelt op de tong.
Meer inspiratie nodig?
Smaakt deze informatie naar meer ? Kijk dan op de website van Pizza Prof-partner HANOS voor meer tips en inspiratie.