27 augustus 2021 
1 min. leestijd

Dit wil je weten over de enige echte Pizza Napoletana

Iedereen kent het: de Pizza Napoletana. Deze authentieke pizza uit Napels geniet wereldwijd bekendheid. Maar wat is het verhaal achter deze populaire pizza? Pizza Prof-partner Van Gestel zet alles wat je wilt weten over de enige echte Pizza Napoletana op een rij.

Een perfecte ronde pizza met een opstaande, gerezen rand (cornicione), een luchtige bodem, heerlijk zacht en met een fantastische geur; we hebben het over de beroemde Napolitaanse pizza.

Strenge eisen sinds 1984

Wist je dat een pizza pas Napolitaans mag noemen als deze voldoet aan strenge eisen? Daarvoor gaan we terug naar 1984, naar Antonio Pace en Lello Surace, de belangrijkste en beroemdste pizzamakers van die tijd. Zij hebben de fundamentele regels van de échte Napolitaanse pizza opgeschreven. Dit deden ze om de Napolitaanse pizza herkenbaar en onderscheidend te maken ten opzichte van andere soorten pizza.

Zijn internationale verordening vormt sindsdien het hart van de Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Deze organisatie beschermt de traditie van en rond dit oude recept.

Deeg met de hand gekneed

Hoe wordt dé Napolitaanse pizza eigenlijk gemaakt? Het begint allemaal met de voorbereiding waarbij bloem, water, zout en gist met elkaar worden vermengd. Nadat het deeg met de hand is gekneed, wordt het deeg op een werktafel in de pizzeria geplaatst waar het met een vochtige doek wordt afgedekt. 

Traditionele bereiding in houten bak

Na het bezinken en rusten, wordt het deeg traditioneel in een houten bak gevormd. De deegballen moeten tussen de 200 en 280 gram wegen om een pizza met een diameter tussen de 22 en 35 centimeter te verkrijgen. Zodra het deeg lang genoeg heeft gerijpt, vormt de pizzaiolo (pizzamaker) een deegschijf (disco di pasta).

Ingrediënten uit Campania

Wanneer de bodem is gemaakt, is het tijd om te garneren. De echte Napolitaanse pizza wordt bij voorkeur gegarneerd met ingrediënten die uit de regio Campania komen. Het origineel wordt gegarneerd met verse of gepelde tomaten, buffelmozzarella of fior di latte, verse basilicum en extra vergine olijfolie.

60 tot 90 seconden

Een pizza mag je dus pas Napolitaans noemen als deze voldoet aan de strenge eisen van de AVPN. Bij Pizza Prof-partner Van Gestel maakt de culinair adviseur regelmatig Napolitaanse pizza in het MorettiLAB in Studio Senses Zwolle. Hij bakt deze binnen 60 tot 90 seconden op een temperatuur van 485 graden. Dat gebeurt in een elektrische pizzaoven van Moretti, de Neapolis.

Traditie en moderniteit

Met de ontwikkeling van de serie Neapolis is het Moretti Forni gelukt traditie en moderniteit met elkaar te verenigen: perfecte bakresultaten voor de Napolitaanse pizza zonder de nadelen van een houtoven. De Neapolis is goed uitgerust door de extreem hoge temperaturen: de ovenkamer is vuurvast, heeft zeer dichte dubbele isolatie en is uitgerust met een hittebestendige handgreep.

Meer weten?

Naast pizza Napoletana kun je in de Neapolis tal van andere producten in bereiden. Wie meer wil weten, kijkt hier op de site van Pizza Prof-partner Van Gestel of neemt contact met ze op.

 

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs