29 maart 2023 
2 min. leestijd

Jonge kok oogst lof met gedurfde pizza bakkeljauw

'Een gedurfde pizza’ en een ‘uitstekende prestatie tussen al het geweld van de Italianen'. Voor zijn ‘Pizza Bakkeljauw’ kreeg Thom Vink een eervolle vermelding tijdens het NK Pizza Bakken 2023 van jurylid en SVH Meesterkok Robert Kranenborg. Samen met zijn opa bedacht de jonge kok deze gedurfde pizza met bakkeljauw.

Vertel, wie ben je?

“Mijn naam is Thom Vink. Ik ben 22 jaar en volg de opleiding tot zelfstandig werkend kok aan het ROC Mondriaan in Den Haag. Ik zit nu in het tweede jaar van de opleiding en loop stage bij een vleesrestaurant.”

Waarom heb je meegedaan aan het NK Pizza Bakken 2023?

“Op school hebben we een wedstrijdteam dat deelneemt aan allerlei wedstrijden in Nederland en in het buitenland, om zo ervaring op te doen. Ik was in eerste instantie bij de voorrondes voor dat wedstrijdteam afgevallen. Drie weken voor het NK Pizza Bakken hoorde ik dat ik voor iemand van het team moest invallen. Dus ik ben min of meer de pizzawedstrijd ingerold.”

Jonge kok oogst lof met gedurfde pizza bakkeljauwHoe heb je je voorbereid?

“Ik had maar een paar weken dus ben ik op YouTube allerlei video’s van Italiaanse chefs gaan bekijken en informatie gaan zoeken. Thuis heb ik pizzadeeg staan rollen en heb ik twee keer per week pizza gegeten. Gelukkig kon ik ook op school oefenen want daar hebben ze een pizza-oven die tot 320 graden Celsius gaat. Die heb ik thuis niet.”

Hoe heb je jouw wedstrijdpizza bedacht?

“Ik wilde geen standaardpizza maken zoals een margherita. Mijn opa is van Surinaamse komaf en hij is voor mij een groot voorbeeld. Ik vroeg hem: wat zal ik maken? Zo kwamen we op het idee van de bakeljauw. Dat is gedroogde kabeljauw die je 24 uur moet spoelen met water en daarna moet plukken. Het is beetje zoutig van smaak. Ik heb er zoetzure komkommer aan toegevoegd voor de smaakbalans.”

Hoe ging het op de wedstrijddag?

“De zenuwen waren goed aanwezig maar als ik eenmaal begin met koken, dan ben ik gefocust en vergeet ik alles om me heen. Ik had de gezouten kabeljauw van thuis meegenomen. Die had mijn familie nog dus ik hoefde daarvoor niet voor naar de toko.”

Jonge kok oogst lof met gedurfde pizza bakkeljauw

Je kreeg een eervolle vermelding van jurylid SVH Meesterkok Robert Kranenborg. Hij noemde jouw creatie 'een gedurfde pizza’ en vond het ‘een uitstekende prestatie tussen al het geweld van de Italianen'. Hoe vond je dat?

“Heel mooi. Ik was er een beetje stil van. Ik kende hem van televisie en ben ook op de foto met hem gegaan.”

Heb je verder nog reacties gehad op je deelname?

“Ja. Veel docenten hadden gezien dat ik op de foto stond met meneer Kranenborg en zeiden: ‘Wat vet!’ Ook vroegen mensen welke plek ik had behaald. Ik ben niet in de top 3 terecht gekomen maar heb wel een eervolle vermelding. Maar wat vooral telt, is de wedstrijdervaring die je hiermee opdoet.”

Ga je nu verder met het ontwikkelen van pizza’s?

“Als ik tijd heb, ga ik zeker thuis nog eens een pizza bakken. Maar mijn ambities liggen meer richting het ‘precisie’-koken. Dus het maken van gerechten die alle smaken bevatten en het fine tunen van de opmaak op het bord. Volgend jaar ga ik stage lopen bij een restaurant met een Michelinster.”

Ga je volgend jaar weer deelnemen aan het NK Pizza Bakken?

“Als ik gevraagd wordt voor het wedstrijdteam van ROC Mondriaan, doe ik zeker mee.”

Tot slot: voor wie zou je graag een keer een speciale pizza willen maken?

“Voor mijn opa. En dan maak ik deze pizza Bakkeljauw want die heeft hij nog niet geproefd.”

Recept Pizza Bakkeljauw

Ben je benieuwd naar dit recept van Thom Vink? In deze blog deelt hij zijn pizza met een Surinaamse touch.

Foto's: Tamara Verheij, Inbeeldt en Thom Vink.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs