08 juli 2021 
2 min. leestijd

Pinsa Romana: de innovatie op pizzagebied

Pinsa Romana is dé innovatie op het gebied van pizza. Dit deeg met een zeer krokante korst en zachte kern is superieur qua smaak en qua verteerbaarheid.

Door eeuwenoude bereidingswijzen met moderne techniek te combineren, bereidt de pizzabakker de Pinsa Romana. Het is een uniek gerecht in haar soort door haar smaak -die aan ouderwets brood doet denken – en vanwege haar snelle verteerbaarheid. Het bevat bovendien weinig vet en weinig calorieën.

Wat is de samenstelling van de Pinsa Romana?

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt om de Pinsa Romana te bereiden:

  • Tarwemeel van de hoogste kwaliteit.
  • Dit is een plantaardig ingrediënt met belangrijke voedzame waarde. Deze maakt het gebruik van oliën en vetten in de pizza overbodig en zorgt voor dezelfde krokantheid en brosheid. De emulgerende eigenschappen en de lekkere smaak van het sojameel verbeteren de pizza.
  • Gedroogd zuurdesem. Als onze voorouders brood wilden bakken, werd de dag van tevoren een deeg gemaakt uit twee delen meel (vaak type 1) en een deel water, met een toevoeging van gist of zuurdesem. De laatste transformeerde zich gedurende de nacht in zuurdeeg; een fenomenaal, natuurlijk product dat uniek is qua smaak en structuur.
  • Het rijstmeel zorgt ervoor dat er tijdens het bakken meer vocht wordt vastgehouden in het product zodat het krokant van buiten en zacht van binnen is. Dit draagt bij aan de kwaliteit van de pizza, die als het ware in je mond smelt. Daarnaast komt het de houdbaarheid en de hoe de pizza eruit ziet, ten goede. Hierdoor overtreft het eindproduct de traditionele pizza.

Caloriearm deeg

Door het gebruik van meelsoorten van de hoogste kwaliteit met een hoog eiwitgehalte is het mogelijk om een lang rijzend deeg te bereiden dat caloriearm is, met dank aan een hoge hydratatie (80%) en een lage waterevaporatie (die geen calorieën bevat) tijdens het bakken. Het hoge vochtgehalte in het gebakken product zorgt voor een kwalitatief superieur product met een laag caloriegehalte.

Hieronder vind je mijn recept.

Recept Pinsa Romana

Ingrediënten:

  • 1 liter KOUD water (dat minimaal 24 uur in de koelkast heeft gestaan)
  • 1,3 kg Pinsa Romana Expert
  • 3 g instant gedroogde gist
  • 25 g zout
  • 25 g olie

Bereidingswijze:

1. Doe al het meel in de deegmixer en voeg gist eraan toe. Meng dit gedurende 30 seconden.

2. Giet 80% van het water erbij en mix, gedurende 1 minuut, het geheel op de eerste snelheid. Schakel daarna over naar de tweede snelheid en laat de deegmixer 6 minuten draaien, zonder ook maar iets aan het deeg toe te voegen. Als de 6 minuten voorbij zijn moet het deeg een temperatuur van 20 graden Celsius hebben (als de temperatuur lager is, laat je de mixer langer doordraaien tot de temperatuur is bereikt; als de temperatuur hoger is moet je kouder water gebruiken).

3. Terwijl de mixer in de tweede snelheid draait, voeg je het zout toe en laat het 2 minuten doormengen; voeg de olie toe en laat nog een minuut draaien.

4. Giet de resterende 20% water erbij in een dun straaltje gedurende 5 minuten.

5.  Als het deeg klaar is, moet het een temperatuur van 23 graden Celsius hebben; laat het dus een uur rusten in de deegmixer (als de temperatuur hoger is, zet je het deeg in de koelkast).

6.  Leg het deeg in de koelkast, met een temperatuur van 4 graden Celsius in een bak met een hoog deksel, zodat het deeg kan rijzen en wel tot het dubbele aan volume kan aannemen.

7.  Maak de volgende dag kleine broden en laat ze rijzen (ongeveer 3 uur) alvorens ze te gebruiken.

Stel jouw vraag aan de deegprof

Heb je een brandende vraag over pizza, deeg of wat dan ook? Deegprof Marcel Losekoot van de Pizza Academy beantwoordt jouw vragen hier op Pizza Profs! Mail naar: info@pizzaprofs.nl.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs