18 oktober 2022 
1 min. leestijd

‘Pizzamakers zijn pioniers’

Wil je als pizzabakker nieuwe inzichten krijgen waarmee je jouw medewerkers duurzaam inzet voor je bedrijf? Dan moet je op maandag 24 oktober zeker naar het Pizza Inspiratie Event in Houten komen. Ricardo Eshuis, directeur van Pizza Prof-partner SVH vertelt hoe je dat doet in zijn lezing ‘Pizzamakers zijn pioniers’.

Binnen de horeca zijn er de laatste tijd steeds meer vakspecialisaties te zien. De pizzaiolo was in 2019 één van de eerste binnen deze ontwikkeling in de horecasector, vertelt Ricardo Eshuis, directeur van Pizza prof-partner SVH (Stichting Vakopleidingen Horeca).

Op Pizza Profs liet Ricardo al eerder weten dat het vak van pizzaiolo een plek verdient in de Nederlandse horecabranche. Ook over de animo voor de specialistische opleiding tot pizzachef is hij enthousiast. Dat blijkt wel uit de titel van zijn lezing op 24 oktober: ‘I pizzaioli sono pionieri’ (pizzamakers zijn pioniers).

Waarom zijn pizzamakers pioniers?

“Momenteel zijn er geen koks te vinden maar pizzaioli kun je maken. Niet via een 3D-printer, maar wel door ze binnen dit specialisme op te leiden en certificeren. Daarmee zijn pizzachefs baanbrekend in het denken in kleinere functierollen. Daarmee kun je een volledige baan invullen. En dat het een vak is, staat buiten kijf.”

Zijn er nog meer van dit soort specialismen?

“Binnen de horecasector worden rollen steeds meer doorontwikkeld zoals bijvoorbeeld de barista of een plant based-kok. Dit zijn goede voorbeelden uit het arbeidsmarktonderzoek van SVH. De branche vindt dat ze er moeten komen.”

‘Pizzamakers zijn pioniers’Waar ga je het verder over hebben in je lezing?

“Zodra je als ondernemer de juiste medewerker hebt gevonden, wil je deze op een goede manier laten ‘onboarden’ en ze snel inzetbaar op de werkvloer maken (ze aan je binden). In deze tijden van personeelstekort is het belangrijk om medewerkers voldoende carrièreperspectief te bieden (te boeien) en ze door te laten groeien door ze kennis bij te brengen. Daarmee creëer je meer tevreden en loyale medewerkers (om ze te behouden). Maar hoe doe je dat binnen jouw bedrijf? Daar ga ik op in.”

Waarom moeten pizzabakkers zeker naar jou komen luisteren?

“Het geeft hen nieuwe inzichten om medewerkers duurzaam in te zetten binnen het pizzabedrijf.”

Wat is de ultieme tip die je voor pizzabakkers hebt vanuit jouw expertise?

“Wil je de gast nog verder voor je winnen, dan zijn duurzaamheid én gezondheid de sleutel.”

Meld je aan

Is je nieuwsgierigheid gewekt en ben je benieuwd naar de lezing van Ricardo op 24 oktober aanstaande? Kom dan naar het Pizza Inspiratie Event in Houten. Meld je hier aan. Vul het aanmeldformulier in.

Foto's: SVH

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs