05 juli 2021 
5 min. leestijd

PopUp Italian streeft naar ultieme pizza ‘Napoli-style’

Marketeer Bert Hiemstra heeft van zijn hobby werk gemaakt. Samen met zijn compagnon Daan Gundelach runt hij een ‘vrolijk’ mobiel cateringconcept: PopUp Italian. Van oprit tot kantoor: op de meest uiteenlopende locaties strijken beide pizzaolio’s met hun mobiele houtoven neer. Hun ultieme streven is het neerzetten van een topkwaliteit pizza ‘Napoli-style’. “Ik hou gewoon van dit op en top Italiaanse streetfood.”

Stel jezelf eens voor?

“Ik ben Bert Hiemstra en samen met Daan Gundelach heb ik een mobiel Italiaans restaurant: de PopUp Italian in Barneveld. Dit is een vrolijk cateringconcept waarbij een mobiele houtoven de hoofdrol vervult. Het bedrijf is op 1 januari 2018 opgericht.”

PopUp Italian streeft naar ultieme pizza ‘Napoli-style’

Hoe raakte je in de wereld van pizza verzeild?

“Ik een echte pizzafan. Ik heb zo’n beetje alle belangrijke boeken over pizza gelezen en duizenden Youtube-filmpjes bekeken. Nadat ik jarenlang elke zondag pizza voor mijn partner en vier dochters maakte, trok ik de stoute schoenen aan en meldde ik mij bij het beste Italiaanse restaurant in ons dorp. Daar vroeg ik de chef-kok of ik stage mocht komen lopen. Dat vond hij oké. Zo kon ik mijn ervaring als hobbypizzabakker verder ontwikkelen in een professionele setting.”

Wat is je andere baan?

“Samen met mijn partner heb ik een goedlopend marketingbureau. Dat gaf mij de gelegenheid om mijn hobby steeds verder te ontwikkelen. Vanuit mijn droom om te gaan ondernemen met Italiaans eten - en in het bijzonder met pizza - is PopUp Italian ontstaan. Een restaurant op locatie.”

Waar staan jullie pizza’s te bakken?

“Inmiddels hebben we met onze houtoven al op heel wat locaties gestaan. In fabriekshallen, op parkeerplaatsen, in binnentuinen, op kantoren, op balkons, in achtertuinen, op opritten en ga zo maar door. Na een jaar corona-ellende zijn we inmiddels weer opgestart en hebben we de eerste leuke feestjes achter de rug.”

Waaruit bestaat jullie concept?

“De pizza heeft een hoofdrol in ons cateringconcept, al vergeten we de andere Italiaanse klassiekers niet. De houtoven leent zich ook uitstekend voor het garen van een heerlijke moot zalm of een pollo ripieno.”

PopUp Italian streeft naar ultieme pizza ‘Napoli-style’

Hoe lang ben je al pizzaiolo?

“Al acht jaar waarvan de laatste vier jaar op een professioneel niveau. In 2017 heb ik zelfs meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap Pizza Bakken op de Italië-fair in Utrecht. Ik heb niet gewonnen maar wel een mooie plek in de halve finale behaald met mijn pizza met raapstelen en lamsworst.”

Hoe is je passie voor pizza maken aangewakkerd?

“Dat komt eigenlijk een beetje door mijn oudste broer. We zijn veel samen op vakantie geweest en op de camping was hij een expert in deeg maken om daar brood of pizza van te bakken. Dat vond ik zo leuk en bijzonder dat ik zelf ook aan het experimenteren ben geslagen. Wat het maken van pizzadeeg betreft, heb ik hem inmiddels ingehaald. Ha, ha!”

Waarvoor gaat je pizzaiolohart sneller kloppen?

“Pizza is zo’n simpele ‘snack’ maar je kan er toch zo ongelooflijk veel dingen fout mee doen. Dat maakt een pizza bijzonder. De bloem die je gebruikt, de soort en hoeveelheid gist, de temperatuur van het water, de tomaat, de kaas, de toppings…… Ik ben echt een fan van de pizza Napoli-style met de dikke rand (met tijgervelpatroon). Ik heb veel restaurants bezocht in Napels en in sommige zelfs een kijkje in de keuken mogen nemen. Geweldig om te zien hoe serieus de Italianen de pizza nemen. Dat is helemaal mijn ding. Waar ik van droom, is om ooit nog eens lid te mogen worden van de Associazone Verace Pizza Napoletana (AVPN). Dat is toch geweldig dat er zo’n bond is die het erfgoed beschermt van de echte Napolitaanse pizza.

oven popup italian

Hoe staan jullie inmiddels bekend?

“Om onze topkwaliteit pizza. We maken vers deeg volgens een ‘ouderwets’ Napolitaans recept, we gebruiken goede mozzarella, tomaten van de Vesuvius-grond en verse basilicum. Er zijn veel restaurants die een loopje nemen met de pizza en als je er dan één serveert die helemaal klopt, gaan mensen daar vaak echt op los. Dan weten ze weer hoe een echte pizza zou moeten smaken.”

Wat is jullie signaturepizza?

“Ik denk niet dat we die echt hebben, maar de Pizza Pollo Gorgonzola is altijd wel een klapper. Ik heb een speciaal kruidenmengsel voor de kip die ik altijd eerst grill op de barbecue. Echt een topper.”

Even van pizzaprof tot pizzaprof: heb je een ultieme tip voor je collega’s?

“Ik ben fan van Vito Lacopelli een pizzabakker met een geweldig mooi YouTube-kanaal. Hij spreekt Engels. Alle tips die hij geeft over het maken van een goede pizza zijn wat mij betreft echt next level.”

Wat is je toekomstwens?

“Verder bouwen aan ons concept PopUp Italian. Sinds dit seizoen heb ik in mijn goede vriend Daan Gundelach een geweldige partner gevonden. Hij is een rasondernemer en ik vertrouw er op dat mijn culinaire ervaring en zijn handelsgeest een topcombinatie zijn om ons concept verder uit te bouwen.”

Waarom heb je je aangesloten bij Pizza Profs?

“Ik sta graag in contact met andere ‘pizza-gekken’ en ik denk dat ik nog heel veel kan leren. De pizza is (hoe simpel ook) zo complex en veelzijdig, dat er altijd wel iets te leren valt.”

Welke energie- en werkbesparende apparatuur verwacht je in de pizzaiolo-keuken van de toekomst terug te zien?

“Wij hebben louter mobiele, op hout gestookte ovens. Waar ik wel naar op zoek ben, zijn methodes om voor grotere groepen mensen, van 200 personen en meer, met een rotgang echte, Napolitaanse pizza’s te bakken.”

Welk gadget zou je als pizzaiolo voor geen goud willen missen?

“Mijn infrarood temperatuurmeter. Als je niet weet hoe warm de bakvloer is, ben je nergens.”

Voor wie zou je graag een keer een speciale pizza willen maken?

“Voor een deskundige jury van echte Italiaanse fijnproevers. Superspannend en ik ben ook niet zeker van een goede afloop, maar dat is wel waar ik naar wil streven: een topkwaliteit pizza Napoli-style. Waarmee ik trouwens niet zeg dat andere pizzasoorten minder zijn. Ik hou gewoon van dit op en top Italiaanse streetfood.”

Foto’s: PopUp Italian

Praat mee op PizzaProfs!

Wie zijn de leden van PizzaProfs?  In bovenstaande rubriek maak je kennis met de professionele pizzabakkers uit onze community.

Ben jij lid van PizzaProfs en wil je ook een keer mee praten? Mail dan naar : community@pizzaprofs.nl.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs