02 februari 2022 
1 min. leestijd

‘Schaf de ongezonde ‘plofpizza’ af’

2022 wordt het jaar van de gezonde pizza, zo voorspelt deegprof Marcel Losekoot van de Pizza Academy. Via een videoboodschap op Facebook heeft hij alle pizzabakkers van Nederland opgeroepen om de ongezonde ‘plofpizza’ af te schaffen. Hij pleit daarom voor het gebruik van de juiste productiemethode en meel.

“Een ‘plofpizza’ is een pizza die zwaar op je maag ligt en die je ziek maakt. Mijn oproep voor 2022 is om die ongezonde plofpizza af te schaffen”, vertelt Marcel Losekoot (Pizza Academy, De Bilt) in een videoboodschap die hij via zijn sociale mediakanalen (op Facebook en Instagram) heeft gedeeld.

Eerlijk en gezond product

Daarin kondigt de opleider/adviseur van pizzabakkers en initiatiefnemer van het platform Pizza Profs aan hij dat de gezonde pizza in 2022 definitief op de kaart moet komen. “We gaan van de lekkerste snack – de pizza- een eerlijk en gezond product maken. De plofpizza moet verboden worden.”

Fermentatietechnieken

Om zijn missie te laten slagen, roept hij pizzabakkers, bakkers en pizzafabrikanten hun productieproces, de fermentatietechnieken en de gebruikte meelsoorten onder de loep te nemen. “De meeste productieprocessen zijn op snelheid gebaseerd. Daardoor krijgen de gluten in het deeg niet de tijd op de juiste manier afgebroken te worden en krijg je ‘verkeerde’ en ziekmakende gluten die minder goed verteerbaar zijn.”

Bekijk de video-oproep

Door het deeg meer te laten rijpen en met een biga (voordeeg) te werken, breken de gluten op de juiste wijze af en krijg je goed verteerbare en gezonde pizza’s. In deze blog op Pizza Profs lees je het recept van Marcel Losekoot voor zo’n deeg. Bekijk hier op Facebook zijn video-oproep om de ongezonde plofpizza af te schaffen.

Reageer

Heb je vragen over hoe jij gezonde pizza in jouw bedrijf kunt maken of kun je advies gebruiken bij het ontwikkelen van het deegrecept? Of wil je reageren op deze oproep om de plofpizza af te schaffen? Neem dan contact op en mail naar marcel@pizzaacademy.nl

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs