22 september 2021 
2 min. leestijd

Strijd om de lekkerste ‘pizza nova’ barst los op NK Pizza Bakken 2022


Wie bakt de lekkerste ‘pizza nova’ van Nederland? Daar draait het om bij het allereerste NK Pizza Bakken 2022 op dinsdag 11 januari 2022. Samen met De Lekkerste Wedstrijden organiseert Pizza Profs tijdens de Horecava in Amsterdam deze krachtmeting voor professionele pizzaiolo’s. Vanaf medio september is de inschrijving voor het NK Pizza Bakken gestart.

Doel van de allereerste editie van het NK Pizza Bakken 2022, is om de gastronomische ontwikkeling van de pizza een boost te geven, zo vertelt Marcel Losekoot. Hij is oprichter van Pizza Profs en eigenaar van de Pizza Academy, de eerste SVH-gecertificeerde pizza-opleiding van Nederland. Samen met de Lekkerste Wedstrijden organiseert Pizza Profs het NK Pizza Bakken 2022. Ondernemers, medewerk(st)ers van horeca- en fastservicebedrijven en zelfstandig werkende pizzaiolo’s kunnen hieraan meedoen.

Pizza nova

Deelnemers van deze vakwedstrijd voor pizzaprofessionals worden uitgedaagd om een ‘pizza nova’ te ontwikkelen. Dit is een pizza met een gezonde, licht verteerbare bodem die creatief belegd is. “Laat je nergens door beperken. Alles kan en alles mag. Als je denkt: ‘Dit is eigenlijk te gek’, dan zit je goed”, vertelt Losekoot in een interview op de lekkerstewedstrijden.nl.

Volgens deze pizzaiolo staat de pizza nova aan de vooravond van een revolutie. “Consumenten eten niet meer een keer per maand maar een keer per week een gezonde, verantwoorde en voedzame pizza. Pizza nova is de trend van dit moment in de pizzamarkt.”

Prijzen

Alle finalisten aan het NK Pizza Bakken ontvangen een op naam gestelde oorkonde voor bewezen vakmanschap. Daarnaast zijn er 3 mooie prijzen te winnen en een wisseltrofee. Er is een extra prijs voor de meest innovatieve bodem.

Wedstrijdopdracht

De wedstrijdopdracht luidt dat elke deelnemer ter plekke in 15 minuten 2 identieke pizza nova’s van circa 32 centimeter diameter bereidt en presenteert op een bord. Deze creaties moeten in de trend van gezonde en verantwoorde voeding passen. De maximale kostprijs van de gebruikte ingrediënten bedraagt € 5,00. De gebruikte ingrediënten moeten algemeen verkrijgbaar zijn. Deelnemers moeten zelf voor grondstoffen, serviesgoed en het benodigde keukengerei zorgen. De wedstrijdorganisatie regelt dat er keukenapparatuur zoals een elektrische oven aanwezig is om de pizza te bereiden.

Juryvoorzitter Jacob Jan Boerma

Een vakjury onder voorzitterschap van sterrenkok Jacob Jan Boerma gaat de pizza’s proeven en beoordelen. Naast een proefjury is er en praktijkjury. Beiden letten op onder meer hygiënisch werken, presentatie, smaak, calculatie, productprijs, calorieën, duurzaamheid, gezondheidsaspect van de creatie en praktische uitvoerbaarheid/haalbaarheid. Losekoot verwacht dat veel jonge pizzaiolo’s die hij de afgelopen tijd in zijn Pizza Academy heeft opgeleid, mee gaan doen. “We gaan op de beurs een heel hoog niveau zien.”

Inschrijven

Deelnemers voor het NK Pizza Bakken 2022 kunnen zich vanaf nu in schrijven via deze link. Voor de wedstrijddeelname betalen ze €37,50. Dit is de helft van het reguliere inschrijfgeld van €75. Pizza Profs sponsort het resterende bedrag. Voor die €37,50 krijgen deelnemers:

• Een onvergetelijke ervaring.

• Waardevolle feedback van de jury.

• Inspiratie van andere deelnemers.

• Meerdere toegangskaarten voor de beurs.

• Eén uitrijkaart voor het parkeerterrein.

• Een certificaat van deelname.

20 finaleplekken

In totaal zijn er maximaal 20 finaleplekken voor deelnemers aan het NK Pizza Bakken 2022 op de Horecava. De voorselectie vindt plaats op basis van het inschrijfformulier. Wie zich inschrijft, moet ook direct de receptuur en de kostprijsberekening aanleveren. Door zich in te schrijven gaan de deelnemers akkoord met het wedstrijdreglement en de -voorwaarden.

Partners

De Lekkerste Wedstrijden wordt mede mogelijk gemaakt door HANOS, Carl Siegert, Qbtec, Koninklijke Horeca Nederland, ROC Mondriaan, Remia, Salomon Foodworld, SVO vakopleiding food, Sier, Rational, Chaud Devant, Next2Food, Koopmans Professional en Pizza Profs. 

Het platform Pizza Profs wordt ondersteund door founding partners Ake Ideal NordCap, Foodie Content Factory, Hanos, Van Gestel, SVH en SVO.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs