24 februari 2023 
3 min. leestijd

Tweede plaats zorgt voor meer naamsbekendheid

Met zijn vegetarische pizza ‘De tijger in de tuin’, veroverde de Italiaan Giacomo Zagami de tweede prijs tijdens het NK Pizza Bakken 2023 in Amsterdam. Samen met zijn Nederlandse collega Marc van Ommen bedacht hij deze pizza waarin het beste van Nederland en Italië samen komen. De tweede plaats heeft voor meer naamsbekendheid voor hun werkgever, restaurant Il Municipio in Denekamp, gezorgd.

Hoe was het om tweede te worden?

Giacomo: “Ik was blij verrast. We proberen altijd ons best te doen en we zijn trots op het eindresultaat dat we hebben neergezet.”

Je hebt het over ‘wij’?

“Ja, ik werk sinds twee jaar samen met mijn Nederlandse collega Marc bij Il Municipio in Denekamp. We zijn een team en bedenken samen de gerechten, dus ook voor de wedstrijd. We hebben meegedaan om te laten zien wat we in huis hebben.”

Marc: “Het was voor ons de eerste keer dat we mee deelnamen aan een pizzabakwedstrijd.”

De opdracht was om een pizza nova te bereiden. Hoe hebben jullie dat aangepakt?

Giacomo: “Bij een traditionele, Italiaanse pizza wordt meestal tomatensaus gebruikt of maken we een pizza bianca. Wij hebben geen traditionele pizza gemaakt maar verschillende technieken en ingrediënten met elkaar gemixt. Omdat we in Nederland zijn, hebben we producten uit dit land gebruikt en gecombineerd met de beste ingrediënten uit Italië.”

Tweede plaats zorgt voor meer naamsbekendheid

Waaruit bestaat jullie pizza?

“Het deeg is deels gemaakt met lokale bloem van de Oortman Molen uit Denekamp. De topping bestaat uit gele tomaatjes, krokante chips van Parmezaanse kaas en spicy olie, een groene saus van andijvie, crème van buratta en gorgonzola en sousvide gegaarde pompoen die we hebben afgebrand met een crème brûlée-brander.”

Waarom heet jullie pizza ‘De tijger in de tuin’?

“Door dat afbranden maken we donkere strepen op de oranje gekleurde pompoen en ziet het eruit als tijgerpatroon. Er zit geen vlees op deze pizza, het is 100 procent vegetarisch.”

Jullie kregen van de jury complimenten voor de combinatie van technieken en smaken?

“Ja. We hebben de gele tomaten op de big green egg bereid en deze hebben een rooksmaak. De pompoen is sousvide gegaard en afgebrand. Verder zitten er verschillende  smaken in zoals zout, zoet, spicy en hartig. Alles is in balans met elkaar en daar hebben we wel even aan moeten sleutelen.”

Hoe hebben jullie je voorbereid?

Marc: “Elke woensdag is er in Denekamp markt. Voordat ons restaurant openging, zijn we naar die markt gegaan. Daar zagen we pompoen en andijvie liggen en daarmee zijn we aan de slag gegaan en hebben we de Italiaanse ingrediënten toegevoegd.”

Giacomo: “We proberen veel dingen uit en willen zo een perfecte combinatie van smaken maken.”

Tweede plaats zorgt voor meer naamsbekendheid

Wat heeft de deelname jullie gebracht?

Marc: “Er kwamen veel mensen langs om te proeven. Tot en met februari stond de pizza nog op de kaart. Omdat de mensen hier in Denekamp nog niet zo gewend zijn aan spannende smaken, hebben we deze pizza vooral aangeprezen als voorgerecht en mensen geadviseerd om deze samen te delen en te proeven. Het bleek dat ze hem toch zo lekker vonden dat ze zeiden: we hadden ook wel een hele gelust! We kregen ook nog de vraag: ‘Waarom zijn jullie geen eerste geworden?’ Omdat er seizoensproducten op deze pizza zitten, stoppen we er nu tijdelijk mee. In november komt deze creatie weer op de kaart.”

Hoe reageerden de media?

“We hebben veel aandacht gehad in verschillende regionale media. Het restaurant waar we werken, bestaat pas twee jaar en was nog niet zo bekend. Denekamp is een kleine plaats. Door al die pers en dankzij de wedstrijd is ons restaurant meer zichtbaar en bekender geworden.”

Bekijk het bekroonde recept

Ben je benieuwd hoe je deze met zilver bekroonde vegetarische pizza maakt? In deze blog delen Marc en Giacommo hun recept van ‘De tijger in de tuin’.

Foto's: Tamara Verheij, Inbeeldt. 

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs