10 maart 2022 
1 min. leestijd

Verhoging verkoopprijs pizza noodzakelijk

De inkoopprijzen van pizzameel lopen op door de oorlog in Oekraïne. Daarnaast schieten de prijzen voor kaas, pizzadozen en het gas omhoog. “Wil je als pizzabakker hetzelfde blijven verdienen, dan moet je de verkoopprijs van je pizza minimaal met 20 tot 25 procent verhogen”, adviseert Gert Meerveld, commercieel manager van horecagroothandel Ebo van den Bor in Nijkerk.

De stijgende voedsel- en gasprijzen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hebben ook impact op de pizzabranche. Graan wordt schaarser en daardoor duurder.

“In Italië rekent Caputo, één van de bekendste leveranciers van pizzameel, nu al uit tegen dagprijzen en ze verwachten nog voor 3 à 4 weken graan te hebben. Gelukkig heeft onze leverancier Molino Dallagiovanna vooralsnog geen leveringsproblemen” vertelt Meerveld. Naast de schaarste op de wereldgraanmarkt door de oorlog in Oekraïne, speelt mee dat vorig jaar de graanoogst in Canada is mislukt.

Drie prijsverhogingen in een uur

Bij Ebo van den Bor in Nijkerk kwamen er op dinsdag 8 maart binnen een uur tijd drie prijsverhogingen binnen: 12,5 procent voor pizzameel, 8 procent voor pizzadozen, 10 procent voor kaas. “En deze gingen per direct in; je kunt er niets tegen doen. We moeten deze prijzen doorberekenen aan onze klanten”, vertelt Meerveld. Hij schat in dat alle verkoopprijzen afgelopen jaar gemiddeld met 25 procent zijn gestegen. “Alles wordt duurder en iedereen gaat dat merken.”

Verhoging van de verkoopprijs van pizza is noodzakelijk. “Wil je als pizzabakker hetzelfde blijven verdienen, dan moet je de verkoopprijs van je pizza minimaal met 20 tot 25 procent verhogen”, adviseert Meerveld. Zeker als je met een gasgestookte oven werkt.

Pizza wordt duurder

Op platform ‘De Ondernemer’ heeft Philippe Vorst, topman van de pizzaketen New York Pizza, op 7 maart laten weten dat hij geen andere uitweg ziet dan het verhogen van de pizzaprijzen. “Prijsstijgingen van 30 tot 40 procent kunnen we echt niet zelf absorberen. Pizza wordt duurder.” Vorst is verbijsterd over de stijgende graanprijzen.

16 weken

Het oplopen van de prijzen voor het karton en dus voor de pizzadozen, is al langer gaande. Door corona en de groeiende markt van pakketbezorging is daar een tekort ontstaan. “De besteltijd voor karton is van 4 weken na 16 weken opgelopen. Gelukkig hebben wij vorig jaar een voorraad dozen aangelegd omdat we het aan zagen komen”, vertelt Meerveld. Hoe lang de prijsstijgingen aanhouden, is lastig te voorspellen. “Daar durf ik geen uitspraken over te doen.”

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs