25 juli 2022 
2 min. leestijd

Vijf keer variëren met de vorm van je pizza

Je pizza hoeft er niet altijd hetzelfde uit te zien. Wat dacht je van een ‘skateboard’-pizza? Of een Trapizinno of een pizzolo? Vijf ideeën om te variëren met de vorm of het uiterlijk van je pizza. Experimenteer erop los.

1. ‘Freestyle’ pizza in de vorm skateboard

Bij P.Pole Pizza in Miami hebben ze een pizza die langwerpig is en de vorm van een skateboard heeft. De klanten krijgen bovendien de vrije hand bij het samenstellen van deze pizza. Daarom noemen ze het bij P.Pole Pizza een freestyle pizza. Klanten kunnen kiezen uit: drie soorten deeg, vijf sauzen en dertig toppings. Ja, echt vernieuwend dit concept of zoals zelf zeggen: “We’re not an old-school pizzeria”.  (Bron: Horecatrends).

2.Trapizzinno: hoorntje van focaccia

De Italiaan Stefano Callegari is dé uitvinder van de Trapizzino. Dit populaire Italiaanse streetfood bestaat uit een hoorntje van gebakken witte focaccia en is volgens de bedenker gevuld met ‘het beste dat de Romeinse keuken te bieden heeft’. En dat valt in de smaak want Callegari heeft inmiddels een reeks bars en pizzeria’s in Italië en zelfs in New York met de naam Trapizzino.

De Italiaan Stefano Callegari is dé uitvinder van de Trappizzino.

3. Pizzolo: opengesneden pizza met vulling

Volgens Simon Giacotto is er meer dan ronde pizza, zo vertelde hij in een interview op Pizza Profs. Op de plekken waar hij met zijn bedrijf Viva la Pizza de catering verzorgt en in zijn boek Pizzabijbel vertelt hij over zijn specialiteit: de pizzolo. Dit is een opengesneden (ronde) pizza met vulling.

De pizzolo komt oorspronkelijk uit het Siciliaanse dorp waar de vader van Giacotto is geboren. Kenmerkend is dat zowel de bodem als de bovenkant krokant zijn. Je bakt de pizza eerst ‘wit’ voor, snijdt hem open, vult deze en bakt hem vervolgens af in de oven.

4. Pinsa Romana: ovale pizza

Het wordt ook wel de innovatie op pizzagebied genoemd: de Pinsa Romana. Dit is een traditionele Romeinse deegbereiding die tussen pizza en focaccia in zit. De vorm is ovaal en vaak wordt de pinsa op een rechthoekige houten plank geserveerd. En daarmee ziet je pizza er anders uit. De smaak is ook onderscheidend. Het recept lees je hier.

5. Pizzetta: gourmetpizza van 175 gram

Wil je wel voor een ronde pizza gaan maar toch variëren? Ga dan voor de pizzetta. Bij Valencia in Deventer serveren ze deze. Daarmee gaan ze echt ‘next level’. Het is een iets kleinere ‘gourmet’-pizza oftewel culinaire pizza die 175 gram weegt. Bij de Deventerse beachclub is de pizzetta een kruising tussen de Romeinse en de Napolitaanse pizza.

Valencia gaat ‘next level’ met pizzettaFoto's: Moretti Forni/ Ake Ideal Nordcap/ Valencia, Deventer.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs