14 juni 2021 
5 min. leestijd

Wekelijkse pizza-avond van De Grienduil is wereldberoemd

Het is wereldberoemd bij campinggasten van heinde en verre: de wekelijkse pizza-avond bij Camping De Grienduil in Nieuwland. Gasten mogen elke vrijdag meehelpen om hun pizza te maken en te bakken in een houtgestookte oven. Volgens eigenaar Erik van Stuijvenberg is het (geheime) deegrecept hét belangrijkste ingrediënt voor de populaire pizza-avond. “Het deeg moet een ‘krakje’ in de smaak hebben.”

Wat doet een pizzaiolo op een camping?

“In 2012 kwam ik op het idee om pizza te gaan bakken. Ik was met mijn camper op bezoek bij een vriend in het noorden van het land. Hij ging buiten met zijn houtgestookte oven pizza’s bakken. Dat vond ik zo mooi dat ik daarna overal informatie heb ingewonnen en een buitenkeuken heb gebouwd met een houtgestookte pizza-oven op onze camping, De Grienduil in Nieuwland. Elke vrijdagavond is het sindsdien bij ons van 18 tot 22 uur pizza-avond.”

Wat houdt dat in?

“Gasten kunnen onbeperkt pizza eten die ze zelf maken en beleggen. Er is plek voor maximaal 30 tot 35 mensen. Vanaf dag 1 zat het meteen vol en moet je hiervoor reserveren. Gasten komen uit de hele wereld op de wekelijkse pizza-avond af. Ik denk dat het concept heel veel mensen aanspreekt.”

Hoe ziet zo’n pizza-avond eruit?

“Mijn vrouw maakt op vrijdagochtend het deeg. Ik zorg voor het opstoken van de oven. De gasten gaan zelf met het deeg en het beleggen van de pizza’s aan de slag. Ze moeten het deeg uitrollen met de hand want deeg moet je met liefde behandelen. Gasten mogen ook niet stiekem een plastic flesje gebruiken om het deeg te rollen. We betrekken ze bij het hele bakproces en daarna gaat iedereen samen pizza eten. Meestal bakken mensen gemiddeld zo’n 3 pizza’s op een avond.”

Hoe zijn de reacties?

“Iedereen is enthousiast. Pizza verbindt. We bieden het concept om samen pizza te maken ook aan bedrijven aan als teambuilding of bedrijfsuitje. We hebben nog nooit iemand gehad die zei: ‘Moet dat nou?’ We horen ook heel vaak dat partners verbaasd zijn: ‘Thuis heeft hij nog nooit een pan aangeraakt’ dus soms liggen we hier allemaal blauw van het lachen.”

Wat is het geheim van jullie pizzaconcept?

“Naast de totale beleving, zit dat toch vooral in ons superdeeg. Daar staan we om bekend. Zelfs directeuren van grote pizzaketens uit ons land gaan hier in een pipowagen zitten om de pizza-avonden mee te maken en ons deeg te proeven.”

Wat zit er in jullie deeg?

“Dat ga ik niet verklappen. Het recept is geheim. Kom gerust proeven want onze pizzabodem is echt uniek. Ik wist bij voorbaat dat ik geen slappe hap wilde. Onze bodem blijft mooi sterk. Het deeg moet een ‘krakje’ in de smaak hebben. Misschien schuilt het geheim van onze bodem ook wel in het feit dat we het deeg eerst even in de oven doen voordat we het gaan beleggen met een van onze 12 toppings.”

Hoe kom je aan dat deegrecept?

“Ik kom uit een horecafamilie en heb altijd in vijfsterrenhotels gewerkt. Sinds ik mijn hoofd boven de pass kon steken, heb ik in keukens rond gekeken. Dus toen ik een recept nodig had, heb ik wel tien bevriende koks gebeld. Samen hebben we drie weken lang pizzabodems zitten proeven en daarover gespard tot we het juiste deegrecept hadden.”

Wat voor oven gebruik je?

“Een Portugese handgemaakte broodoven. Die gaat drie tot vier seizoenen mee en daarna is de vloer ‘kapot’ gebakken. Ik vind dat ik mijn oven goed moet behandelen en er een relatie mee op moet bouwen. Na de winterstop – we zijn van mei tot en met september open- begin ik langzaam met het opstoken van de oven zodat de vloer weer op temperatuur kan komen.”

Erik van Stuijvenberg

Waarom gebruik je een houtgestookte oven?

“Je krijgt een lekkere houtsmaak aan je pizza. Als ik ergens pizza ga eten, zoek ik eerst uit of ze de pizza in een houtoven bakken anders hoef ik hem niet. Daarnaast vind ik die strijd tegen de natuurelementen prachtig. Elke keer zijn de weersomstandigheden anders: dan heb je weer wind, dan is de buitentemperatuur flink koud. Die elementen probeer ik onder controle te krijgen.”

Hoe zit het met duurzaamheid?

“Ons hout komt van eigen bodem. De bomen op ons terrein worden een keer in de vier jaar gesnoeid en in blokjes gehakt. Vervolgens wordt deze in een droogkamer lucht gedroogd. Daarna gebruiken we deze houtblokjes voor de pizzaoven.”

Waarom ben je lid van Pizza Profs?

“Ik hoop er veel ideeën uit te halen. Bovendien vind ik het fijn om over pizza te praten. Daar geniet ik echt van. Ik hoop ook dat er meer aandacht komt voor het deeg. Bijvoorbeeld bij de wedstrijden als het NK Pizza Bakken. De jury moet niet alleen kijken naar wat er voor topping op de pizza ligt maar vooral naar de bodems.”

Van pizzaprof tot pizzaprof. Heb je nog een tip?

“Haal geen trucs uit met de bodem. Rol hem bijvoorbeeld niet door maïzena of rijstmeel om de gast een ‘voller’ gevoel te bezorgen. Bak de bodem eerst kort voor en leg dan pas de topping erop. Voeg als laatste de kaas toe en gebruik vooral verse ingrediënten als topping.”

Voor wie zou je graag jouw pizza willen bakken?

“Marcel Losekoot van de Pizza Academy en oprichter van Pizza Profs. Ik ben heel benieuwd wat hij van mijn pizza vindt. Ik zou graag eens met hem hebben over de liefde voor het deeg. Dat is de basis van ons vak.”

Foto’s: De Grienduil

Praat mee!

Wie zijn de leden van PizzaProfs? In bovenstaande rubriek maak je kennis met de professionele pizzabakkers uit onze community.

Ben jij lid van PizzaProfs en wil je ook een keer mee praten? Mail dan naar : community@pizzaprofs.nl.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs