Zo maak je een frisse pizza Romana

Serveer jij als pizzaiolo wel eens een pizza als lunchgerecht of als lichte maaltijd voor tussendoor? Deze frisse pizza Romana leent zich er prima voor. Bekijk hieronder het recept van Pizza Prof-partner HANOS.

Met frisse ingrediënten als limoen en citroen in combinatie met mascarpone, burrata of fior di latte maak je eenvoudig deze lekkere en licht pizza. Pizzachef Nick Schutten van HANOS bedacht het recept voor deze frisse pizza Romana.

Ingrediënten

Voor het deeg

1000 gram meel per pizza

580 gram water

20 gram olijfolie

25 gram zout

1 tot 2 gram gist

Voor de topping

Venkel

Rode peper

Zoetzuur

Mascarpone

Burrata

Fior de latte

Limoenzestes

Citroenzestes

Olijfoliecitroen

Basilicumcress

Bereiding

Deeg

1. Voeg de droge gist toe aan het meel en laat het op stand 1 circa 1 minuut ventileren.

2. Voeg rustig koud water toe (ongeveer 95 procent) van de totale hoeveelheid.

3. Draai de massa ongeveer 7-10 minuten totdat het water goed is opgenomen en voeg de laatste 5 procent water toe.

4. Voeg het zout toe.

5. Zet de snelheid over naar stand 2 en draai nog 6-8 minuten. Houd ongeveer 22 graden en een max van 24 graden aan.

6. Voeg de olijfolie toe en draai door tot circa 24 graden.

7. Laat het deeg rusten voor circa 30 minuten.

8. Portioneer in 7 bollen en laat het deeg 8 uur buiten de koelkast rijpen. Dat mag je naar wens opdelen. Bijvoorbeeld eerst 4 uur buiten de koelkast, daarna 24-48 uur rijpen in de koelkast en dan nog 4 uur buiten de koelkast.

TIP: Bewaar het deeg altijd rond de 4 graden Celsius.

9. Haal het deeg ruim voor je het gaat bereiden (circa 5 uur) uit de koelkast.

10. Strooi maismeel op de werkbank en verwerk de bollen tot pizzabodem. Zorg ervoor dat er een dikke rand overblijft.

Topping

1. Schaaf de rauwe venkel op de mandoline en snijd de peper. Leg in zoetzuur.

2. Meng 2 delen mascarpone met 1 deel burrata in de keukenmachine. Verdeel over de pizzabodem.

3. Top af met fior de latte.

4. Verdeel de venkel en rode peper over de pizza.

5. Druppel er wat olijfolie op. Bak in een oven op 350 graden Celsius af, gedurende 4 tot 6 minuten.

6. Strooi wat limoen- en citroenzestes over de pizza en druppel er wat citroenolijfolie over. Garneer met basilicumcress.

Meer inspiratie

Wil je liever een andere kaas als topping gebruiken? Lees dan hier meer tips van Pizza Prof Partner HANOS in deze blog.

Ga je graag voor een plant based topping? Bekijk hier dan deze ideeën voor plant based pizzatoppings.

Beeld: HANOS