27 januari 2022 
2 min. leestijd

7 tips voor plant based pizzatoppings

Wat leg je als pizzaiolo op je veganistische of vegetarische pizza? Garry de Boer, culinair adviseur van Pizza Prof-partner HANOS, geeft 7 tips voor plant based toppings. Van vis- en vleesvervangers tot vegan gehakt en pulled oats.

“Consumenten vragen steeds vaker om vegetarische en veganistische producten. Wij spelen in op die trend met een ruim assortiment plant based-producten”, vertelt de culinaire adviseur van HANOS.

Om horecaondernemers een goed overzicht te geven en gemakkelijk hun keuze te laten maken, is er een speciale plant based-webshop gemaakt. Deze is onderverdeeld in verschillende categorieën. 

In deze blog geeft Garry de Boer van Pizza Prof-partner HANOS 7 tips voor plant based producten voor pizzatoppings.

1.  Sashimi vegan

In de productgroep vis- en vleesvervangers is de sashimi vegan van het merk Vegan Zeastar te vinden. Er is een zalmachtige (no salmen) en een tonijnachtige (no tuna) variant. “Deze zijn gemaakt op basis van onder meer tapioca. Het zijn diepvriesproducten die je makkelijk in blokjes en in kleine hoeveelheden kunt aansnijden.” De no tuna-variant kun je samen met ui op je vegan pizza tonijn leggen.

7  tips voor plant based pizzatoppings

2. Pulled oats

Nog zo’n plantaardig ingrediënt voor je pizzatopping zijn de pulled oats. Ze zijn gemaakt van haver, tuinbonen, erwten en een beetje olie en zout. “Dit product heeft een lekkere bite en is neutraal van smaak. Je kunt het door de tomatensaus mengen.” De oats zijn verpakt in een zak en ready to serve, dus gemakkelijk te doseren en te gebruiken.

3. Filetstukjes

Wie op zoek is naar een alternatief voor kip, kan de filetstukjes van het merk Garden Gourmet gebruiken. “Deze zijn gemaakt van soja en ze hebben de look en structuur van kip. De smaak is neutraal dus je kunt je eigen kruiden toevoegen en het net als gebakken kip op de pizza leggen.” 

4. Vegan gehaktballetjes

Voor wie een plant based vervanger van gehaktballetjes zoekt, zijn de vegan gehaktballetjes van Garden Gourmet een tip. “Je snijdt ze door de helft en legt ze als topping op je pizza net voordat die de oven in gaat.”

5. Pulled jack vegan

Aan de basis van de plant based-trend in de (horeca)keuken stond de jackfruit. Van het merk Slow Food Masters is de jackfruit vegan een aanrader. Deze is op de smoker bereid en heeft de structuur van pulled pork met een grillsmaak. Het wordt als diepvriesproduct aangeleverd. 

6. Pulled paddo vegan

Een ander ingrediënt uit de BBQ-keuken van Slow Food Masters is de pulled paddo vegan. Met de structuur van pulled pork en een de smaak van geroosterde paddenstoelen (shi-i-takes).

7  tips voor plant based pizzatoppings

7. Vegan kaas

Tot slot nog een bonustip die misschien voor de hand ligt: gebruik een vegan kaas als finishing touch voor jouw plant based pizzatopping. In deze blog op Pizza Profs lees je meer tips voor (vegan) kaas op je pizza.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of ben je op zoek naar recepten? Kijk dan op de website van HANOS.

Foto’s: HANOS

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs