28 mei 2021 
1 min. leestijd

10 tips om een echte Italiaanse espresso te zetten

Wil je een echte Italiaanse espresso zetten? Op basis van deze 10 tips van de Italiaanse experts van het koffiemerk Musetti, vertellen de barista’s van Pizza Profs-partner HANOS hoe je dat doet.

1.  Koop de juiste koffiemachine

De koffiemachine is het centrum van jouw koffiebar. Het apparaat valt op en moet niet alleen qua technische specificaties passen bij jouw onderneming maar ook het oog wil wat. Laat bij jouw aankoop van een koffiemachine het aantal te zetten koppen koffie per week of dag, leidend zijn.

2. Maak de stolp regelmatig schoon

Om voor een constante kwaliteit koffie te zorgen, maak je de stolp regelmatig schoon. Gebruik daarvoor geen zeep want dan vormen zich vetten. Deze kunnen zich mengen met de verse koffiebonen.

3. Gebruik warme kopjes

Zorg dat je de kopjes die je gebruikt voor je espresso en koffie’s, altijd goed voorverwarmt. 

4. Kies altijd voor verse koffiebonen

Ga je koffiebonen malen? Maal dan niet teveel en laat dit nooit een nacht staan. Gebruik bij voorkeur een ‘on demand-molen’. Deze molen maalt voor ieder kopje verse koffiebonen. 

5. Zorg voor zacht water

Zorg met een ontkalkingsysteem voor zacht water. Zo krijgt jouw espresso de perfecte smaak én blijft jouw machine in een goede staat.

6. Het belang van de tamper

Hij lijkt klein en onbelangrijk, maar de tamper is van strategisch belang voor het verkrijgen van de juiste compressie van de koffie.

7. Gebruik de juiste dosering

Uit 1 kilogram koffiebonen zijn met de juiste dosering 143 kopjes koffie te halen. Gebruik daarom een dosering van 6 à 7 gram.

8. Zorg voor de juiste temperatuur en druk

Water met een temperatuur van 90˚Celsius wordt onder druk van minimaal 9 bar door de koffie heen geperst.

9. Let op de doorlooptijd

De juiste doorlooptijd voor een espresso is 25 à 27 seconden. Voor een lungo mag dit 33 à 36 seconden duren.

10. Serveer koffie met een lach

De uitstraling van jouw medewerkers is een groot deel van de beleving. Daar hoort uiteraard  gastvrijheid en vriendelijkheid hierbij, maar denk ook aan passende kleding en accessoires.

Over Musetti en HANOS

Bovenstaande tips zijn afkomstig van de barista’s van Pizza Prof-partner HANOS. Caffé Musetti is het exclusieve HANOS-concept voor echte Italiaanse koffie. Al sinds 1934 is Caffé Musetti een begrip in de wereld van koffie. Het is dé koffie voor de horecaondernemer die een stukje Italië in huis wil halen. De koffiemelanges komen tegemoet aan een grote verscheidenheid aan smaken en behoeftes, waarbij kwaliteitscontroles door het gehele proces altijd voorop staan. Van de selectie van de koffiebonen tot de verpakking en distributie.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs