22 december 2022 
4 min. leestijd

Chef Erik: ‘Pizza zorgt voor plezier’

Een glimlach op het gezicht toveren van zijn volgers. Dat wil Chef Erik bereiken met zijn video’s op TikTok en YouTube. Daarin neemt hij mensen mee in de wereld van pizza ter lering en ter vermaak. Op 10 januari 2023 is Chef Erik een van de juryleden bij het NK Pizza Bakken 2023. 

Wie ben je, wat doe je en wat heb je met pizza?

“Mijn naam is Erik van der Kooij. Sinds september 2021 ben ik als Chef Erik op TikTok en YouTube in video’s te zien. Daarin laat ik vanuit mijn blik zien hoe ik pizza’s bak. De laatste tijd is er wat meer entertainment aan toegevoegd. Mensen kunnen bijvoorbeeld een gratis pizza krijgen als ze tien push ups doen.”

Hoe ben je pizzabakker geworden?

“Zo’n zeventien jaar geleden heb ik een pizza-oven in mijn tuin gebouwd. Het bouwen vond ik in eerste instantie interessanter dan het bakken van de pizza’s. Gaandeweg werden er steeds meer feestjes in onze tuin gehouden en ging ik meer pizza’s maken. Zo ontdekte ik hoe je goed deeg maakt en wat de beste combi’s zijn.”

Je hebt dus van je hobby je beroep gemaakt?

“Klopt! Mijn zoon Jelle maakt de video’s en doet de editing. Hij kwam met het idee voor de video’s nadat hij op TikTok een Amerikaanse ijsmaker zag die zijn volgers vanuit zijn oogpunt liet zien hoe hij ijs maakte.”

Chef Erik: ‘Pizza zorgt voor plezier’Chef Erik en zijn zoon Jelle.

Wat schotel je jouw volgers voor?

“Eerst waren vooral mijn handen te zien en leerde ik hoe je deeg maakt, de oven aansteekt en de pizza belegt. Inmiddels staat er op mijn website een online workshop pizza maken en ga ik steeds vaker het land in met een mobiele oven om pizza’s te maken. Mijn video’s zijn leerzaam maar ook vermakelijk. Ik maak steeds meer content vanuit mijzelf als chef Erik, zo sta ik nu bekend.”

Wie zijn jouw volgers?

“Inmiddels volgen zo’n 435.000 mensen mij. Met name op TikTok en YouTube. De meesten komen uit Nederland en België. Zo'n 55 procent is tussen de 25 en 55 jaar oud, het is een brede doelgroep.”

Wat wil je bereiken?

“Een glimlach op het gezicht toveren van mijn volgers: pizza zorgt voor plezier. Daarnaast hoop ik dat ze na het zien van mijn video’s zelf iets gaan doen met pizza. Dat kan een pizza eten in een pizzeria zijn of zelf thuis pizza’s gaan maken.

Hoe zijn de reacties?

“Ik krijg veel vragen en verzoeken. Van hoe maak je deeg of kun je een pizza maken met een bepaald ingrediënt.”

Je bent jurylid tijdens het NK Pizza Bakken. Hoe vind je dat?

“Heel leuk. Ik eet en bak graag pizza. De opdracht: het maken van een gezonde en verantwoorde pizza is uitdagend. Ik zal als jurylid niet zozeer vanuit vaktechnisch oogpunt beoordelen of de pizza goed is. Ik ga vanuit mijn blik als kritische gast proeven. Smaakt het, ziet het er lekker uit en zou ik deze pizza bestellen als ik een restaurant zit?”

Waarmee kunnen deelnemers jouw pizzahart veroveren?

“Een lekkere maar eenvoudige pizza met goede ingrediënten zoals goede tomaten, mozzarella, Italiaanse worst en kaas. Bij pizzeria Da Attilio in Napels heb ik zo’n pizza  - de pizza carnevale - gegeten. Dat vond ik echt een topper: gemaakt van goed, lang gerezen deeg en met ricotta in de korst.”

Heb je nog een tip voor de deelnemers?

“Ga niet te gek doen: maak een pizza die je zelf ook graag zou eten. Focus op de smaak. Neem veel tijd voor de voorbereiding. Zorg voor goed deeg dat je rust geeft.”

Tot slot, voor wie zou je graag een keer een speciale pizza willen maken?

“Eigenlijk voor iedereen en niet speciaal voor één iemand. Ik vind het supertof als mensen genieten van pizza en als ze het naar hun zin hebben.”

Beeld: cheferik.nl

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs