03 januari 2022 
3 min. leestijd

Van Gestel: projectbedrijf van A tot Z

Veel pizzabakkers kennen Pizza Prof-partner Van Gestel als leverancier van pizza-apparatuur. Maar het bedrijf dat meer dan 25 jaar geleden startte als dochteronderneming van horecagroothandel HANOS, is inmiddels uitgegroeid tot een multifunctioneel projectbedrijf. “We zijn een soort topgarage waar je een proefrit kunt maken en apparatuur kunt uittesten”, vertellen commercieel directeur John van Mispelaar en culinair adviseur/productspecialist Nick Schutten. 

Hoe is Van Gestel ontstaan?

John vertelt: “27 jaar geleden is Van Gestel overgenomen door HANOS. Van Gestel was een lokaal bedrijf gevestigd in Brabant en gespecialiseerd in horeca-apparatuur. HANOS wilde de horeca meer aanbieden dan alleen food en kwam zo uit bij non-foodproducten. In de vestiging van HANOS in Apeldoorn, werd een showroom ingericht en ging Van Gestel van start.”

Hoe ging het verder?

“Van het verkopen en leveren van losse apparaten is Van Gestel inmiddels uitgegroeid tot een projectbedrijf met 60 medewerkers. Onze vakkundige medewerkers begeleiden horecaondernemers van A tot Z bij het ontwerpen van een nieuwe keuken, de routing, het uitkiezen van de juiste apparatuur, het begeleiden van het bouwkundige traject tot aan de oplevering en het in gebruik stellen van de apparaten. We richten keukens in de breedste zin van het woord in: van professioneel kookeiland tot spoelkeuken en van oven tot professionele afzuiginstallaties.”

Van Gestel: projectbedrijf van A tot Z

Waarin onderscheiden jullie je?

Nick: “Bij ons houdt het niet op na het leveren van de apparatuur. Wij delen onze kennis met de klant door bijvoorbeeld op locatie de werking van de apparatuur toe te lichten. Wanneer een chef of ondernemer vragen heeft kan hij altijd op ons terugvallen. Wij ondersteunen en demonstreren waar dit wenselijk is.”

Wat zijn jullie functies?

“Als commercieel directeur ben ik verantwoordelijk voor het commerciële beleid binnen van Gestel. Naast het aansturen en ondersteunen van ons commerciële team ben ik medeverantwoordelijk voor de marketing en het assortimentsbeleid. Nick is onze culinair adviseur en productspecialist. Hij staat ondernemers bij als ze vragen hebben en test samen met hen de apparatuur en producten uit, traint hun personeel en beantwoordt kook technische vragen.”

Nick: “Vergelijk het gerust met de autobranche. We zijn een soort topgarage waar je een proefrit kunt maken en apparatuur uit kunt testen. Na de aankoop leveren we service en onderhoud.”

Jullie zijn door het hele land gevestigd in de inspiratiecentra Studio Senses.

John: “Ja, we zijn in 2014 samen met zusteronderneming Kaja gestart met inspiratiecentrum Studio Senses. De eerste is geopend in Zwolle en daarna volgden, Den Haag-Delft, Breda en Amsterdam. Door Studio Senses heeft ons bedrijf een vlucht genomen; we zijn meer zichtbaar in de markt geworden. De horeca vormt de hoofdmoot van onze klanten, maar we zijn ook actief in het onderwijs, bedrijfsrestaurants, hotels, recreatie en zorg, voornamelijk kleinschalige woonprojecten.”

Van Gestel: projectbedrijf van A tot Z

Hoe ziet de toekomst eruit?

“In de zeer nabije toekomst krijgt de Van Gestel Academy vorm. Dit is ons eigen opleidingsinstituut. Voor de pizzabakkers is er al een soortgelijk initiatief: Moretti Forni LAB. Die vind je in Studio Senses in Zwolle. Hier kunnen ondernemers terecht om zelf te ervaren welke toegevoegde waarde een Moretti Forni oven kan zijn voor hun onderneming.”

Nick: “Pizza is up coming. Je ziet een verplaatsing in de huidige trends en groei in de verkoop van pizza-ovens. Ook stappen steeds meer ondernemers over van de hout gestookte pizzaoven naar de elektrisch aangedreven ovens. Dit zie je vooral in grote steden zoals Amsterdam waar open vuur steeds meer aan banden wordt gelegd. Pizza is ook niet onopgemerkt gebleven in de top van de horeca, zo zijn diverse chefs ook begonnen met pizza of zetten ze pizza in als onderdeel van hun menu. Denk aan pinsa, pala et cetera.”

Signaleer je naast pizza ook andere ontwikkelingen in de branche?

“Dankzij techniek kun je de piekmomenten meer uitsmeren door bijvoorbeeld ’s nachts producten te laten garen. Je ziet ook dat steeds meer bedrijven op productie gericht zijn: ze hebben meerdere locaties die ze beleveren.”

Wat betekent dat voor jullie?

“Dit betekent dat Van Gestel nog meer in de adviserende rol zal komen. Onze projectadviseurs zullen nog meer gaan kijken naar de huidige werkwijze van de klant en waar besparing mogelijk is door nog efficiënter te gaan werken. Dit kan zijn door het toepassen van een multifunctioneel apparaat of een combinatie van apparaten. Ook service en onderhoud worden steeds belangrijker. Door het goed managen van je apparatuur wordt de bedrijfszekerheid vergroot en wordt de kans van een storing op cruciale momenten verkleind. Daarbij werken wij nauw samen met bedrijven zoals HANOS en Kaja. Recent hebben we bijvoorbeeld een aantal prachtige projecten opgeleverd zoals het streetfoodconcept JaffaJaffa in Zwolle, Brass Boer op Bonaire van Jonnie en Thérèse Boer, Holland Casino in Utrecht en Venlo en opleidingskeuken bij SVO Food in Houten en Eindhoven.”

Meer weten?

Heb je naar aanleiding van dit interview vragen over het gebruik van je pizza-apparatuur of heb je advies of inspiratie nodig? Neem dan contact op met de adviseurs van Pizza Prof-partner Van Gestel of kijk op de website.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs