20 december 2021 
2 min. leestijd

‘Superblij dat ik voor een leven als pizzaiolo heb gekozen’

Diego Vitagliano van 10 Diego Vitagliano Pizzeria in Napels is in 2021 uitgeroepen tot ‘Beste pizzaiolo van het jaar 2021’. In de wereldranglijst van beste pizzazaken staat zijn pizzeria op nummer 2. Zijn tip aan andere pizzabakkers: geef aandacht aan elk klein detail van de klantreis die de pizza maakt: niet alleen aan de consument die hem bij je bestelt maar ook je locatie, de ontvangst en de service.”

Vertel, wie ben jij?

“Ik ben 35 jaar oud, kom uit Napels en ben al 20 jaar pizzabakker. Mijn bedrijf heet 10 Diego Vitagliano Pizzeria en zit ook in Napels. Afgelopen jaar heb ik de award ‘Beste pizzaiolo van het jaar 2021’ gewonnen tijdens de verkiezing voor de 50 beste pizzazaken ter wereld. In deze ranglijst sta ik op de tweede plek.”

Hoe is je passie voor pizza ontstaan?

“Ik ben min of meer ‘gepushed’ door mijn vader. School was niet mijn sterkste punt. Maar vandaag de dag ben ik superblij dat ik voor dit leven als pizzaiolo heb gekozen.”

Waar gaat jouw pizzahart sneller van kloppen?

“Als ik tevreden klanten zie: dat geeft mij een groot gevoel van rust. Wat zou ik me nog meer kunnen wensen?”

Hoe sta je bekend bij jouw gasten?

“Mijn pizza is echt mijn handelsmerk. Ik maak pizza’s die laten zien wie ik ben. Zoals mijn meesterwerk. Dat is de ‘Margherinara’. Deze pizza is bereid met San Marzano-tomaten, Vesuvius Piennolo-kerstomaten, Agerola's mozzarella, Grana Padano-kaas, Napolitaanse basilicum, oregano van Matese en extra vierge olijfolie.”

‘Superblij dat ik voor een leven als pizzaiolo heb gekozen’

Van pizzaprof tot pizzaprof: heb jij een ultieme tip voor je collega’s?

“Het advies dat ik wil geven, is om voortdurend je grondstoffen te onderzoeken. Geef aandacht aan elk klein detail van de klantreis die de pizza maakt: niet alleen aan de consument die hem bij je bestelt maar ook je locatie, de ontvangst en de service.”

Wat is je wens voor de toekomst?

“Mijn project gaat verder. Ik ga de productie nog meer diversifiëren. Naast de bakkerij die in 2021 geopend is, denk ik er ook over om een nieuwe burgershop te openen.”

Welke energie- en werkbesparende apparatuur verwacht je in de pizzaiolo-keuken van de toekomst?

“Ik verwacht dat er zeer veelzijdige technologie komt. Unieke apparatuur waarmee je meer dan één product tegelijk kunt produceren en waarmee je kosten kunt besparen die nu op het bedrijfsresultaat drukken.”

Welk gadget/apparaat zou je als pizzaiolo voor geen goud willen missen?

“De oven, want zonder deze kunnen we niet bakken. Maar vandaag de dag hebben we echt alles nodig: de rijskast, de mixer, de pH-meter enzovoort.”

Voor wie zou jij een bijzondere pizza willen maken?

“Ik zou een pizza opdragen aan de Italiaanse priester Don Bosco. Toen ik jong was, was ik nogal een snotaap en de kerk heeft me toen gered. Don Bosco is in feite nog steeds aanwezig in mijn leven en de pizza die ik voor hem zou maken, zou nederig en eenvoudig zijn, net zoals hij leefde.”

Foto: Moretti Forni.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs