13 december 2021 
3 min. leestijd

‘Vak van pizzaiolo verdient een plek in de Nederlandse horecabranche’

Sinds 2019 is er een SVH-erkende opleiding tot pizzaiolo. Op korte termijn tikken we in Nederland het getal van 100 gediplomeerde pizzabakkers aan. Ricardo Eshuis, directeur van Pizza Prof-partner SVH, is zeer tevreden over de animo. “Dit laat zien dat mensen bereid zijn om te investeren in een opleiding tot pizzakok.”

Hoe is de opleiding tot pizzaiolo ontstaan bij SVH?

“Het idee zat al een tijd in mijn hoofd. In 2018 zijn we vanuit SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) onderzoek gaan doen in de sector bij Italiaanse horecaondernemers in Nederland. Het bleek dat ze niet zozeer op zoek waren naar ‘gewone’ koks maar naar chefs met specifieke kennis van deeg en deegwaren; die pizza’s en pasta’s kunnen maken. Zo is het idee gaan rollen om samen met de sector een nieuwe opleiding te ontwikkelen om aan nieuwe, gekwalificeerde werknemers te komen.”

Hoe ging het toen verder?

“In 2019 is de Pizza Academy in De Bilt als eerste SVH-erkende opleider de pizzaiolo-opleiding gaan geven. Binnenkort hopen we het 100ste diploma uit te reiken. Dat stemt me tevreden. Het laat zien dat we in een behoefte voorzien en dat mensen bereid zijn om te investeren in zo’n opleiding.”

Wat gaat dat verder betekenen?

“Ik verwacht dat je de functie van pizzaiolo oftewel pizzakok straks terugziet in functiebeschrijvingen/functiehuizen en in de CAO voor de horeca. De erkende opleiding is daarvoor een springplank. Het biedt straks ook mogelijkheden om meer werknemers te vinden, bijvoorbeeld via het UWV.”

Hoe verklaar je de belangstelling voor de pizzaiolo-opleiding?

“Pizza en met name het maken van gezonde en culinaire pizza’s zit in de lift. Mensen zijn bewust met hun eten bezig. Het gaat om voeden in plaats van vullen. Daarnaast zien we dat de fastservice, het binnen vijftien minuten bestellen en bezorgen van een product, ‘ontploft’ is. Mensen eten en bestellen vaker een verse, gezonde pizza. Dus er zijn meer pizzakoks nodig.”

Jullie zijn partner van Pizza Profs. Waarom?

“We willen samen met de andere partners een bijdrage leveren aan de beweging die gaande is om pizza als gezond gerecht op de kaart te zetten. Dat is gaaf om te doen!”

Wat is het ultieme doel daarbij?

“De pizzaiolo moet als vak een plek krijgen in de Nederlandse horecabranche.”

Komt er een ooit een meestertitel voor pizzabakkers?

“Dat denk ik niet. Helaas is daar het vakgebied te klein voor. Daarmee wil ik trouwens niets afdoen aan het mooie vak van pizzakok. Ter vergelijking: voor ontbijtkoks zal een meestertitel waarschijnlijk ook niet haalbaar zijn. Het is een kleine en heel specifieke groep.”

Heb je nog een tip aan pizzaioli?

“Lever jouw bijdrage aan het maken van een gezonde, culinaire pizza. Blijf je verdiepen in je vak. Blijf je onderscheiden. Zorg dat je bij blijft want dit vak is altijd in beweging. Reden te meer om je aan te sluiten bij ons platform Pizza Profs. Dan blijf je op de hoogte.”

Tot slot: wat is de lekkerste pizza die je ooit hebt gehad?

“Daar kan ik geen antwoord op geven: ik kan niet kiezen. Maar een ding staat vast: de pizza moet vers zijn.”

Wil je meer weten over de SVH-opleiding tot pizzaiolo, kijk dan op de website van Pizza Prof-partner SVH.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs