‘Schaf de ongezonde ‘plofpizza’ af’
2 februari 2022
9 pluspunten van ready to use pizzabodems

2022 wordt het jaar van de gezonde pizza, zo voorspelt deegprof Marcel Losekoot van de Pizza Academy. Via een videoboodschap op Facebook heeft hij alle pizzabakkers van Nederland opgeroepen om de ongezonde ‘plofpizza’ af te schaffen. Hij pleit daarom voor het gebruik van de juiste productiemethode en meel.

“Een ‘plofpizza’ is een pizza die zwaar op je maag ligt en die je ziek maakt. Mijn oproep voor 2022 is om die ongezonde plofpizza af te schaffen”, vertelt Marcel Losekoot (Pizza Academy, De Bilt) in een videoboodschap die hij via zijn sociale mediakanalen (op Facebook en Instagram) heeft gedeeld.

Eerlijk en gezond product

Daarin kondigt de opleider/adviseur van pizzabakkers en initiatiefnemer van het platform Pizza Profs aan hij dat de gezonde pizza in 2022 definitief op de kaart moet komen. “We gaan van de lekkerste snack – de pizza- een eerlijk en gezond product maken. De plofpizza moet verboden worden.”

Fermentatietechnieken

Om zijn missie te laten slagen, roept hij pizzabakkers, bakkers en pizzafabrikanten hun productieproces, de fermentatietechnieken en de gebruikte meelsoorten onder de loep te nemen. “De meeste productieprocessen zijn op snelheid gebaseerd. Daardoor krijgen de gluten in het deeg niet de tijd op de juiste manier afgebroken te worden en krijg je ‘verkeerde’ en ziekmakende gluten die minder goed verteerbaar zijn.”

Bekijk de video-oproep

Door het deeg meer te laten rijpen en met een biga (voordeeg) te werken, breken de gluten op de juiste wijze af en krijg je goed verteerbare en gezonde pizza’s. In deze blog op Pizza Profs lees je het recept van Marcel Losekoot voor zo’n deeg. Bekijk hier op Facebook zijn video-oproep om de ongezonde plofpizza af te schaffen.

Reageer

Heb je vragen over hoe jij gezonde pizza in jouw bedrijf kunt maken of kun je advies gebruiken bij het ontwikkelen van het deegrecept? Of wil je reageren op deze oproep om de plofpizza af te schaffen? Neem dan contact op en mail naar marcel@pizzaacademy.nl

Categorie: Pizza-interviews

Meer pizza-nieuws

Marc van Ommen wint NK Pizza Bakken met overmacht

Marc van Ommen wint NK Pizza Bakken met overmacht

Marc van Ommen van Il Municipio in Denekamp heeft het NK Pizza Bakken 2025 op de Horecava gewonnen. Volgens de jury was zijn pizza duidelijk de beste van alle veertien deelnemers. Eleonora Orlando van Mangia Pizza in Amsterdam ging er met zilver vandoor en Collin...

Lees meer
Beste pizzabakker 2024: ‘Ik ben een echte pizzanerd’

Beste pizzabakker 2024: ‘Ik ben een echte pizzanerd’

Maar liefst drie dagen is Tawfik el Shanwany van LouLou Pizzabar in Amsterdam bezig met zijn deeg. De beste pizzabakker van Nederland in 2024 is naar eigen zeggen een echte pizzanerd. “Mijn deeg is mijn trots.” Met zijn pizza Ti voglio bene (Ik houd van jou) blies...

Lees meer
Tawfik el Shanwany wint NK Pizza bakken 2024

Tawfik el Shanwany wint NK Pizza bakken 2024

Tawfik el Shanwany van LouLou Pizzabar in Amsterdam heeft op 9 januari 2024 het NK Pizza bakken 2024 op de Horecava gewonnen met zijn pizza Ti voglio bene (Ik houd van jou). De jury was vol lof over zijn deeg en kooktechnieken. "Ik ben megablij", vertelt de winnaar...

Lees meer