Bekroonde vegetarische pizza met Nederlandse seizoensgroente
28 februari 2023
9 pluspunten van ready to use pizzabodems

Dat je Hollandse andijvie, pompoen en meel van de lokale molenaar prima kunt combineren met Italiaanse ingrediënten zoals burrata, Parmezaanse kaas en gorgonzolacrème, liet Giacomo Zagami van restaurant Il Municipio in Denekamp zien tijdens het NK Pizza Bakken 2023 in Amsterdam. Hieronder deelt hij het recept van deze bekroonde vegetarische pizza met de naam ‘De tijger in de tuin’.

Samen met Marc van Ommen, zijn Nederlandse collega in de keuken, bedacht de Italiaan Giacomo Zagami de pizza ‘La Tigre nell giardino’ oftewel ‘De tijger in de tuin’.

Hierin combineren beide pizzakoks van Il Municipio de regionale ingrediënten en seizoensgroente uit Nederland met producten uit Italië. Voor het deeg en de combinatie van verschillende smaken plus het gebruik van lokale ingrediënten oogsten ze veel lof bij de jury van de wedstrijd.

De naam van het pizzarecept verwijst naar het uiterlijk van de pizza, zo vertellen Marc en Giacomo in dit interview op Pizza Profs. Hieronder delen ze hun bekroonde recept.

Recept ‘De tijger in de tuin’

Ingrediënten

(voor het deeg)

  • 600 gram        caputo nuvola
  •  400 gram      Oortmanmolen-bloem (bloem uit Denekamp)
  •  620 ml          water
  •  3 gram           verse gist
  •  2 gram           zout
  •  25 gram         olijfolie

Werkwijze:

  • Doe de bloem in de deegmachine.
  • Voeg 60% water toe.
  • Kneed het deeg tot een gladde massa.
  • Voeg nogmaals 30% water toe, beetje voor beetje.
  • Als het water volledig is opgenomen, voeg je de zout toe.
  • Voeg het overige water toe.
  • Als het water is opgenomen, voeg de olie toe.
  • Als het deeg elastisch is haal je het uit de machine en leg je het op de werkbank.
  • Vouw het deeg dicht en laat het 1 uur rusten.
  • Verdeel het deeg in bollen van 250 gram.
  • Laat het deeg 48 uur in de koelkast rusten.

Krokante Parmezaanse kaas & spicy olie

Ingrediënten

  • 500 gram gele cherrytomaatjes
  •  5 takjes tijm
  •  1 bol knoflook
  •  8 gram grof zeezout
  • 20 ml  olijfolie

Werkwijze:

  • Verwarm een green egg voor op 200 graden Celsius.
  •  Leg de tomaatjes op een aluminium schaal.
  •  Bestrooi het met de zout en de olijfolie.
  •  Verdeel de takjes tijm over de tomaatjes.
  •  Plet de knoflook en verdeel het over de tomaatjes.
  •  Leg de aluminium schaal direct op het rooster en gaar dit gedurende 25 minuten.
  •  Verwijder de schil van de knoflook, zodra de tomaatjes zijn afgekoeld en haal de takjes tijm er uit.
  •  Draai de tomaatjes in de thermoblender tot een pur.

Sousvide gegaarde pompoen

Ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • 7 takjes tijm
  • 100 gram bruine basterd
  •  peper en zout
  •  olijfolie

Werkwijze:

  • Schil de pompoen.
  •  Snijd de pompoen over de lengte door het midden.
  •  Verwijder de zaden.
  •  Deel de pompoen op in 4 lange parten.
  •  Bestrooi het met peper, zout en de bruine basterd suiker.
  •  Leg ze los van elkaar in een vacuumzak en vacumeer ze.
  •  Doe de tijm er bij en een beetje olijfolie.
  •  Gaar ze 1 uur in de röner op 83 graden.
  •  Brand ze af met de crème brûlée-brander.

Andijviesaus

Ingrediënten:

  • 1 kilogram andijvie
  •  1 bol knoflook
  •  150 ml droge witte wijn
  •  1 citroen
  •  100 ml kookroom
  •  10 gram zout
  •  20 ml  witte balsamicoazijn

Werkwijze:

  • Was de andijvie in koud water.
  • Breng een pan water aan de kook met 1 citroen en ruim zout.
  •  Snijd de kern van de andijvie er uit, zodat je alleen het groene overhoudt.
  •  Snijd de andijvie in grove stukken.
  •  Kook de andijvie voor 1 minuut .
  •  Laat de andijvie uitlekken en leg het op ijswater.
  •  Druk de knoflook plat en verwijder de schil.
  •  Fruit de knoflook, voeg de andijvie toe en bak deze kort mee.
  •  Doe alle ingrediënten in de thermomix en blender het tot een gladde massa.

Buratta/gorgonzola crème

Ingrediënten

  • 125 gram buratta
  •  100 gram gorgonzola
  •  10 gram honing
  •  20 ml  ongezoete slagroom
  •  Zout

Werkwijze:

  • Weeg de kazen af in een litermaat en mix dit met een staafmixer.
  •  Voeg de honing toe tijdens het mixen.
  •  Als de massa te dik is, voeg beetje voor beetje wat room toe tot de juiste dikte.
  •  Breng op smaak met zout.

Foto’s: Tamara Verheij, Inbeeldt.

Categorie: Pizzarecepten

Meer pizza-nieuws

Marc van Ommen wint NK Pizza Bakken met overmacht

Marc van Ommen wint NK Pizza Bakken met overmacht

Marc van Ommen van Il Municipio in Denekamp heeft het NK Pizza Bakken 2025 op de Horecava gewonnen. Volgens de jury was zijn pizza duidelijk de beste van alle veertien deelnemers. Eleonora Orlando van Mangia Pizza in Amsterdam ging er met zilver vandoor en Collin...

Lees meer
Beste pizzabakker 2024: ‘Ik ben een echte pizzanerd’

Beste pizzabakker 2024: ‘Ik ben een echte pizzanerd’

Maar liefst drie dagen is Tawfik el Shanwany van LouLou Pizzabar in Amsterdam bezig met zijn deeg. De beste pizzabakker van Nederland in 2024 is naar eigen zeggen een echte pizzanerd. “Mijn deeg is mijn trots.” Met zijn pizza Ti voglio bene (Ik houd van jou) blies...

Lees meer
Tawfik el Shanwany wint NK Pizza bakken 2024

Tawfik el Shanwany wint NK Pizza bakken 2024

Tawfik el Shanwany van LouLou Pizzabar in Amsterdam heeft op 9 januari 2024 het NK Pizza bakken 2024 op de Horecava gewonnen met zijn pizza Ti voglio bene (Ik houd van jou). De jury was vol lof over zijn deeg en kooktechnieken. "Ik ben megablij", vertelt de winnaar...

Lees meer