06 december 2021 
3 min. leestijd

La Lotta Pizza combineert traditie met innovatie

Bij La Lotta Pizza in Utrecht combineert eigenaar Luca Cipolloni bezorgen, afhalen en restaurant in een concept. Op de menukaart vind je zowel traditionele pizza’s als de margherita maar ook de innovatieve variant. Zijn ambitie: van La Lotta de meest Italiaanse plek van Nederland te maken.

Vertel, wie ben je?

“Mijn naam is Luca Cipolloni. Acht jaar geleden kwam ik naar Nederland. In Italië heb ik wiskunde gestudeerd maar mijn toekomst lag daar niet. Ik wilde gaan ondernemen en daarom ben ik naar Nederland gegaan. De eerste drie jaren heb ik hard gewerkt in allerlei restaurants en allerlei rollen vervuld zoals het bedienen, pizza bakken en het deeg maken.”

La Lotta Pizza combineert traditie met innovatie

Ben je pizzaiolo?

“Nee, ik ben vooral restaurantmanager en sommelier. Dat zijn mijn passies. Vijf jaar geleden ben ik La Lotta Pizza in Utrecht gestart. Marcel Losekoot van de Pizza Academy heeft me geholpen bij de opstart. Van hem heb ik van alles geleerd over de bedrijfsvoering.”

Waaruit bestaat het concept van La Lotta?

“Bij ons kunnen gasten pizza’s bestellen en afhalen. Zo zijn we begonnen. Het verschil met andere pizzeria’s is dat we een eigen team van bezorgers hebben. Mijn klanten hebben me gepusht om een restaurant te openen. Dat is anderhalf jaar geleden aan de Jan van Scorelstraat van start gegaan.”

Hoe staan jullie bekend?

“We hebben al een aantal keren prijzen gewonnen als beste bezorgdienst in Utrecht. Daarnaast hebben we het Eccelenze Italiane 2021/2022-certificaat, een prijs voor de beste Italiaanse restaurants.”

Waarin onderscheiden jullie je?

“Onze pizza’s zijn de Romeinse. In tegenstelling tot de Napolitaanse pizza, maken wij onze pizza’s van biologisch glutenvrij meel met rijst- en sojameel maar we gebruiken ook volkorenmeel.  Dat laten we 72 uur rijpen en het eindresultaat is een lichter, luchtiger en perfect pizzadeeg met een natuurlijke smaak. We krijgen vaak te horen: ‘Dit is de beste pizza die ik ooit heb gegeten’.”

La Lotta Pizza combineert traditie met innovatie

Hoe kan dat?

“In Nederland zien veel mensen pizza als fastfood maar in Italië is dat niet zo. 25 procent van wat wij Italianen dagelijkse eten is pizza en 25 procent bestaat uit pasta. Daarom is het gezond eten.”

Hoe zou je de pizza’s van La Lotta omschrijven?

“Ze zijn gezond en licht verteerbaar; het deeg heeft een lange rijping gehad en heeft een luchtige smaak. Heel vaak vragen gasten mij: ‘Waarom is jouw pizza zo lekker?’, dan vertel ik ze dat je bij ons echt Italiaans eet. Alle ingrediënten haal ik uit Italië, ook de wijnen. Het is allemaal authentiek en kwalitatief goed. We werken alleen met het beste. Kwaliteit betaalt zich uit. Bovendien kopiëren we niet: La Lotta is La Lotta. Onze slogan is: We zijn wat we eten en drinken.”

Hebben jullie een signaturepizza?

“Op onze menukaart staan traditionele pizza’s zoals de margherita maar ook innovatieve, gourmetpizza’s. Dat zijn nieuwe, te gekke combinaties die je nog nooit geproefd hebt. We bereiden en koken de toppings eerst en voegen ze pas daarna toe aan het deeg. De best verkopende pizza’s zijn bijvoorbeeld de margherita met een topping van San Marzano-tomatensaus, DOP cilento buffelmozzarella en verse basilicum op een zuurdesembodem. Maar ook de innovatieve variant hierop, de Bufalina, is populair. Deze bestaat uit San Marzano-tomatensaus, handgesneden DOP cilento buffelmozzarella en verse basilicum.”

Heb je een tip voor andere pizzaioli?

“Je moet de ingrediënten als mozzarella niet mee verwarmen in de oven, ze gaan vanzelf smelten als je ze op de warme pizzabodem legt. Gebruik altijd de beste ingrediënten om een goede smaak te krijgen.”

La Lotta Pizza combineert traditie met innovatie

Wat is je wens voor de toekomst?

“Met La Lotta wil ik de Italiaanse keuken naar Nederland brengen. Vanaf januari 2022 breiden we ons concept uit met meer Italiaanse gerechten, wijnen en een cocktailbar. La Lotta moet de meest Italiaanse plek van Nederland worden.”

Voor wie zou je nog een keer een speciale pizza willen maken?

“Elke pizza is speciaal. Je hebt er niet veel voor nodig want een pizza bestaat uit een paar simpele maar goede ingrediënten zoals buffelmozzarella, tomaat, zuurdesembodem, olijfolie en basilicum. Dat is genoeg.”

Foto's: La Lotta Pizza

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs