26 juli 2021 
2 min. leestijd

Pierangelo Chifari wil gedurfde combinaties ontdekken

De Italiaanse pizzaoilo Pierangelo Chifari van Archestrato di Gela op Sicilië heeft een missie: hij wil gedurfde combinaties ontdekken om zo mensen te verbazen. Zijn signaturepizza is de ‘Piano Mendola Dop’: een eenvoudige maar verfijnde creatie met een Siciliaans hart.

Stel jezelf eens voor?

“Mijn naam is Pierangelo Chifari, ik ben 34 jaar oud. Ik kom van het mooiste eiland ter wereld: Sicilië. Sinds een jaar of vijf ben ik pizzaiolo.” 

Hoe is je passie voor pizza ontstaan?

“Ik ben geboren en opgegroeid op Sicilië, in een gezin waarin liefde en respect voor eten de basis waren van mijn opleiding. Sinds mijn kindertijd, breng ik veel tijd door in de keuken met mijn moeder en koester ik mijn liefde voor gezuurde producten.”

Hoe ging het verder?

“In 2015 werd ons project ‘Archestrato di Gela’ geboren naar een baanbrekend en gedurfd idee van mijn vader. Een intense periode van experimenteren en studeren, de ontmoeting met grondstofleverancier Molino Quaglia en mijn tijd op de Universiteit van pizza, waren belangrijke momenten in mijn carrière. Met passie en toewijding heb ik mijn vaardigheden kunnen laten rijpen tot wie ik nu ben.”

Pierangelo Chifari wil gedurfde combinaties ontdekkenFoto: Pierangelo Chifari, Archestrato di Gela.

Waar gaat jouw pizzahart sneller van kloppen?

“Allereerst het contact met het publiek. Dat zorgt voor vitale en stimulerende energie en dat is onmisbaar om altijd met passie te werken. Daarnaast de grondstoffen waarmee ik werk. Daarbij ga ik zorgvuldig op zoek naar de beste Italiaanse specialiteiten, waardoor ik ongekende en vaak gedurfde combinaties kan ontdekken.”

Hoe onderscheid je jezelf?

“Ik mix traditie met hedendaagse trends; Ik sta te popelen om nieuwe combinaties en alternatieve deegsoorten te experimenteren. Mijn missie is om mensen te verbazen.”

Wat is jouw signaturepizza?

“Mijn ‘Piano Mendola Dop’ vertegenwoordigt de essentie van mijn culinaire gedachte: veel eenvoud vermengd met verfijning en het tot recht laten komen van de gebruikte grondstoffen. Dit heeft een echt Siciliaans hart, het is waarschijnlijk datgene dat mij het beste vertegenwoordigt.”

Waaruit bestaat deze pizza?

“Een ingrediënt daarvan is ‘pic pac’-saus van siccagno-tomaat. Pic pac is een bereiding met olie, knoflook, tomatenpulp en basilicum. Met daarbij gele en rode gehalveerde cherrytomaatje bestrooid met Ragusano DOP caciocavallo-kaas, Villalba-oregano, verse basilicum, zwarte peper, Nocellara del Bèlice EVO-olie op smaak gebracht met Nubia rode knoflook (van het Slow Food-presidium) en de hitte van onze Neapolis-oven.”

Van pizzaprofessional tot pizzaprofessional: heb jij een ultieme tip voor je collega's?

“Verlies nooit je doelen uit het oog, experimenteer dagelijks, maak fouten en probeer het opnieuw. Vertrouw op toegewijde medewerkers en betrouwbare technische partners om een winnend team te bouwen, maar leg vooral de lat van uitmuntendheid steeds hoger.”

Wat is je wens voor de toekomst?

“Ik heb altijd met beide benen op de grond gestaan, ik richt mijn blik op de toekomst. Wellicht is daarin een project waarin brood de hoofdrol speelt, op komst. Mijn doel is nu vooral om te consolideren wat ik tot nu toe heb bereikt.”

Welke energie- en werkbesparende apparatuur verwacht je te zien in de pizzaiolo-keuken van de toekomst?

“Ik zou graag pizza-teleports willen hebben voor directe leveringen.”

Welk apparaat zou je als pizzaiolo voor geen goud willen missen en waarom?

“De elektrische oven van Moretti Forni. Dit is een bedrijf met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en heeft altijd technologische innovaties geboden die de impact op het milieu verminderen en duurzame ontwikkeling bevorderen. Een Moretti-oven is het equivalent van betrouwbaarheid in prestaties en gebruiksgemak, het zou voor mij ondenkbaar zijn om zonder deze oven te werken.”

Voor wie zou jij een speciale pizza willen maken?

“Zonder twijfel: voor mijn kinderen. Met een pizza margherita zou ik ze de grenzeloze passie van mijn werk laten voelen. Ik zou ze zelfs graag in gekke vorm voor ze maken.”


Praat mee!

Wie zijn de leden van PizzaProfs?  In bovenstaande rubriek maak je kennis met de professionele pizzabakkers uit onze community.

Ben jij lid van PizzaProfs en wil je ook een keer mee praten? Mail dan naar : community@pizzaprofs.nl.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs