26 augustus 2022 
2 min. leestijd

Zo maak je pizza Napolitaanse stijl

De pizza Napolitaanse stijl oftewel pizza Napoletana is een van de meest bekende pizza’s. Maar hoe maak je deze klassieker? Pizza Prof-partner HANOS deelt het recept en legt hier uit hoe je de pizza Napolitaanse stijl maakt.

De Pizza Napoletana. Deze authentieke pizza uit Napels is wereldberoemd en staat bij veel pizzeria’s op de kaart. Het gaat om een perfecte, ronde pizza met een opstaande, gerezen rand (cornicione), een luchtige bodem, heerlijk zacht en met een fantastische geur.

Wist je dat je een pizza pas echt pizza Napoletana mag noemen als deze aan een aantal voorwaarden voldoet? Dat is gedaan om deze pizza uit Napels te beschermen en te onderscheiden van andere pizza’s. Meer hierover lees je in deze blog van Pizza Prof-partner Van Gestel.

Wil je aan de slag met een pizza Napolitaanse stijl, dan vind je hieronder het recept.

Ingrediënten

Voor het deeg

1 kilogram bloem

1 gram droge gist

650 gram water

20 gram zout

Maismeel

Voor de topping

Tomaten (San Marzano)

Fior de latte mozzarella

Verse basilicum

Extra vergine olijfolie

Deeg

1. Laat  de bloem met de gist ventileren.

2. Voeg 90 procent van het water toe. Zorg ervoor dat dit water rond de 7 graden Celsius is.

3. Laat dit mengsel zo’n 7 minuten met de deeghaak draaien.

4. Voeg zout toe terwijl het blijft draaien en verhoog de draaisnelheid.

5. Laat het mengsel wederom 7 minuten draaien.

6. Voeg geleidelijk aan het restant van het water toe.

7. Stop met draaien zodra het deeg een temperatuur van 21 graden Celsius tot 24 graden Celsius heeft bereikt.

8. Laat het deeg 10 à 15 minuten rusten.

9. Portioneer het deeg in stukken tussen de 240 en 280 gram en laat dit opbollen.

10. Laat het deeg circa 4 uur rijzen op kamertemperatuur. Dit noemen we de voorrijs.

11. Laat vervolgens het deeg 24 tot 48 uur in kratten rijpen in de koelkast.

12. Laat het deeg op kamertemperatuur komen. Dit duurt zo’n 3 tot 6 uur.

13. Strooi maismeel op de werkbank, pak één van de bollen en maak hier een pizzabodem van. Zorg ervoor dat er een mooie dikke rand overblijft.

Topping

1. Knijp de tomaten fijn tot een saus en smeer dit met een pollepel op de pizzabodem.

2. Leg in stukjes gesneden fior de latte mozarella en blaadjes basilicum op de saus.

3. Sprenkel er wat extra vergine olijfolie over.

4. Gaar de pizza tussen de 60 en 90 seconden in een oven op circa 485 graden Celsius.

5. Besprenkel met olijfolie.

Beeld: HANOS

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs