Vijf keer variëren met de vorm van je pizza
25 juli 2022
9 pluspunten van ready to use pizzabodems

Je pizza hoeft er niet altijd hetzelfde uit te zien. Wat dacht je van een ‘skateboard’-pizza? Of een Trapizinno of een pizzolo? Vijf ideeën om te variëren met de vorm of het uiterlijk van je pizza. Experimenteer erop los.

1. ‘Freestyle’ pizza in de vorm skateboard

Bij P.Pole Pizza in Miami hebben ze een pizza die langwerpig is en de vorm van een skateboard heeft. De klanten krijgen bovendien de vrije hand bij het samenstellen van deze pizza. Daarom noemen ze het bij P.Pole Pizza een freestyle pizza. Klanten kunnen kiezen uit: drie soorten deeg, vijf sauzen en dertig toppings. Ja, echt vernieuwend dit concept of zoals zelf zeggen: “We’re not an old-school pizzeria”.  (Bron: Horecatrends).

2.Trapizzinno: hoorntje van focaccia

De Italiaan Stefano Callegari is dé uitvinder van de Trapizzino. Dit populaire Italiaanse streetfood bestaat uit een hoorntje van gebakken witte focaccia en is volgens de bedenker gevuld met ‘het beste dat de Romeinse keuken te bieden heeft’. En dat valt in de smaak want Callegari heeft inmiddels een reeks bars en pizzeria’s in Italië en zelfs in New York met de naam Trapizzino.

3. Pizzolo: opengesneden pizza met vulling

Volgens Simon Giacotto is er meer dan ronde pizza, zo vertelde hij in een interview op Pizza Profs. Op de plekken waar hij met zijn bedrijf Viva la Pizza de catering verzorgt en in zijn boek Pizzabijbel vertelt hij over zijn specialiteit: de pizzolo. Dit is een opengesneden (ronde) pizza met vulling.

De pizzolo komt oorspronkelijk uit het Siciliaanse dorp waar de vader van Giacotto is geboren. Kenmerkend is dat zowel de bodem als de bovenkant krokant zijn. Je bakt de pizza eerst ‘wit’ voor, snijdt hem open, vult deze en bakt hem vervolgens af in de oven.

4. Pinsa Romana: ovale pizza

Het wordt ook wel de innovatie op pizzagebied genoemd: de Pinsa Romana. Dit is een traditionele Romeinse deegbereiding die tussen pizza en focaccia in zit. De vorm is ovaal en vaak wordt de pinsa op een rechthoekige houten plank geserveerd. En daarmee ziet je pizza er anders uit. De smaak is ook onderscheidend. Het recept lees je hier.

5. Pizzetta: gourmetpizza van 175 gram

Wil je wel voor een ronde pizza gaan maar toch variëren? Ga dan voor de pizzetta. Bij Valencia in Deventer serveren ze deze. Daarmee gaan ze echt ‘next level’. Het is een iets kleinere ‘gourmet’-pizza oftewel culinaire pizza die 175 gram weegt. Bij de Deventerse beachclub is de pizzetta een kruising tussen de Romeinse en de Napolitaanse pizza.

Valencia gaat ‘next level’ met pizzettaFoto’s: Moretti Forni/ Ake Ideal Nordcap/ Valencia, Deventer.

Meer pizza-nieuws

Marc van Ommen wint NK Pizza Bakken met overmacht

Marc van Ommen wint NK Pizza Bakken met overmacht

Marc van Ommen van Il Municipio in Denekamp heeft het NK Pizza Bakken 2025 op de Horecava gewonnen. Volgens de jury was zijn pizza duidelijk de beste van alle veertien deelnemers. Eleonora Orlando van Mangia Pizza in Amsterdam ging er met zilver vandoor en Collin...

Lees meer
Beste pizzabakker 2024: ‘Ik ben een echte pizzanerd’

Beste pizzabakker 2024: ‘Ik ben een echte pizzanerd’

Maar liefst drie dagen is Tawfik el Shanwany van LouLou Pizzabar in Amsterdam bezig met zijn deeg. De beste pizzabakker van Nederland in 2024 is naar eigen zeggen een echte pizzanerd. “Mijn deeg is mijn trots.” Met zijn pizza Ti voglio bene (Ik houd van jou) blies...

Lees meer