06 september 2021 
1 min. leestijd

Zo maak je perfecte pizzadeegbollen in 8 seconden

Het opbollen van je pizzadeeg kost jou als pizzaiolo veel tijd en energie. Om perfecte pizzadeegbollen te maken in slechts 8 seconden, is de opbolmachine van Moretti Forni een handig hulpmiddel in de pizzakeuken. Hiermee bespaar je tijd en het kost jou als pizzabakker minder energie, zo tipt Pizza Prof-partner Van Gestel.

Wanneer je klaar bent met het kneden van jouw pizzadeeg, is het tijd voor het opbollen van het pizzadeeg. De bollen verdeel je in meerdere stukken, waarbij je rekening houdt met de gewenste grootte van de uiteindelijke pizza.

Pittige klus

Zodra het deeg in stukken verdeeld is, ga je ieder stuk opbollen. Het is van belang dat opbollen strak gebeurt en dat het deeg daarna niet uitzakt tijdens het rijzen. Dit onderdeel van het verwerken van het deeg kost niet alleen veel tijd, maar is ook ergonomisch een pittige klus. Iets waar je tijdens de mise-en-place niet altijd genoeg tijd voor hebt. Een opbolmachine of opboller biedt uitkomst.

Hoe werkt de opboller?

Je verdeelt de deegmassa per plaat. De opboller snijdt en bolt automatisch het ingegeven deeg in 15 porties. Geef je 3750 gram deeg in, dan heb je uiteindelijk 15 bollen van 250 gram. Creëer zo gelijkmatige deegbollen zonder dat je er heel veel tijd in steekt. 

Stekkerklare deegvormer

De opbolmachine van Moretti Forni is een stekkerklare deegvormer voor het delen en vormen van ronde deegbollen. Dankzij de twee hydraulische cilinders worden de deegbollen geperst en gesneden in de machine. Wanneer je de hendel aan de zijkant van de opbolmachine naar beneden drukt, volgt het rollen van het deeg.

Acht seconden

Portioneren en opbollen duurt slechts acht seconden in de opbolmachine. Hierdoor kun je een hogere productie realiseren en heb je meer tijd over die je efficiënt kunt inzetten voor bijvoorbeeld het voorbereiden van de topping.

Voordelen van de opbolmachine:

  1. creëert gelijkmatige deegbollen;
  2. constante kwaliteit in jouw productieproces;
  3. zorgt voor een hogere productiesnelheid;
  4. kost minder lichamelijke inspanning;
  5. bespaart je veel tijd en dus ook meer geld.

Bekijk de video

Wil de opbolmachine een keer in werking zien? Ga dan naar deze video over de Moretti Forni- opbolmachine. Op de site van Pizza Prof-Partner Van Gestel kun je meer informatie vinden over deze opboller van Moretti Forni.

Over de schrijver

Wie wordt dé Nederlands kampioen Pizzabakken?

Welke pizzabakkers komen hun kunsten vertonen?
Wie staat er voor het eerst op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Locatie: Horecava 2022 | RAI Amsterdam

Dinsdag 11 januari vanaf 13:00 uur

De beste pizza van Nederland zorgt gegarandeerd voor publiciteit en aanzien.
Is jouw pizza klaar voor het grote publiek? Doe mee aan het NK Pizza bakken!

Pizza Profs