Zo verminder je de complexiteit in jouw pizzakeuken
29 juni 2022
9 pluspunten van ready to use pizzabodems

Door het toepassen van menu-engineering krijg je meer inzicht welke gerechten op je  pizzakaart goed verkopen en welke niet. Om meer marge te behalen, loont het ook de moeite om je ingrediëntengebruik eens kritisch te bekijken. Pizza Prof-partner Arla Pro geeft tips hoe je de complexiteit in jouw pizzakeuken vermindert. 

Complexiteit van gerechten heeft vooral te maken met de tijd die je kwijt bent aan een gerecht en ook de mate van kennis en kunde die daarvoor nodig is: van mise en place tot bereiding en van het bewaren tot de inkoop van ingrediënten. 

Deel in naar complexiteit

Gebruik hiervoor de RAG-methode waarbij je je gerechten indeelt naar complexiteit:
Rood : hoge complexiteit 

Amber: medium complexiteit 

Groen: lage complexiteit 

Voordelen

Wat levert het verminderen van complexiteit in de keuken je op? Dit zijn de voordelen: 

  • Minder handelingen en werk op ingrediënt-niveau.  
  • Meer productie van pizza’s; sneller en efficiënter werken.  
  • Consistentie: door betere workflows en efficiëntie krijg je een constantere kwaliteit.  

Zo behaal je meer marge op je pizza

Kijk naar de ingrediënten

Kijk daarom eens goed naar de ingrediënten die je voor je pizza gebruikt als je de complexiteit wilt verminderen. Denk daarbij aan:

Eenmalig te gebruiken ingrediënten

Dit soort ingrediënten komen maar 1x voor in een gerecht en hebben verder geen rotatie in andere gerechten. Voor seizoensgerechten of specials is dat logisch, maar probeer zo veel mogelijk te vermijden.  

Producten met een korte tht

Ze hebben een grote kans op weggooien als er weinig rotatie is. Denk aan een verse artisjok. Kijk waar mogelijk naar alternatieven met een langere houdbaarheid (convenience). 

Producten afmeten/afwegen

Dit zorgt voor een controle op verbruik. Daarnaast zorgt het ook voor consistentie in je gerechten. Meten is weten. 

Garnituren

Zorg voor gerechten die niet te veel garnituur nodig hebben. Dit zorgt voor extra inkoop van ingrediënten maar ook voor complexiteit van bereiding. 

Meer over menu-engineering

Wil je weten hoe je meer marge kunt halen met je pizza’s? Lees dan ook deze blog van Pizza Prof-partner Arla Pro op ons platform over hoe je ontdekt wat jouw best verkopende pizza’s zijn met de Boston Grid. Of bekijk hier de tips om meer te verdienen met je pizzakaart. Ga naar de speciale Arla Pro-pagina voor meer pizza-inspiratie.

Categorie: Pizzamarketing

Meer pizza-nieuws

Marc van Ommen wint NK Pizza Bakken met overmacht

Marc van Ommen wint NK Pizza Bakken met overmacht

Marc van Ommen van Il Municipio in Denekamp heeft het NK Pizza Bakken 2025 op de Horecava gewonnen. Volgens de jury was zijn pizza duidelijk de beste van alle veertien deelnemers. Eleonora Orlando van Mangia Pizza in Amsterdam ging er met zilver vandoor en Collin...

Lees meer
Beste pizzabakker 2024: ‘Ik ben een echte pizzanerd’

Beste pizzabakker 2024: ‘Ik ben een echte pizzanerd’

Maar liefst drie dagen is Tawfik el Shanwany van LouLou Pizzabar in Amsterdam bezig met zijn deeg. De beste pizzabakker van Nederland in 2024 is naar eigen zeggen een echte pizzanerd. “Mijn deeg is mijn trots.” Met zijn pizza Ti voglio bene (Ik houd van jou) blies...

Lees meer